Střílečku Rise of the Triad z roku 1994 můžeme do určité míry považovat za duchovního nástupce Wolfensteina 3D. Ať už kvůli tomu, že je hra postavená na upraveném enginu, jenž využíval i Wolf3D, nebo kvůli faktu, že herní koncept původně vznikal ve studiu id Software, než ho slavný tvůrčí celek přenechal společnosti Apogee Entertainment. A i když ji dnes nemůžeme zařadit mezi nejpopulárnější střílečky všech dob, rozhodně lze hovořit o kultovním statusu, o který se postarala třeba řada na svou dobu obdivuhodných herních prvků, jež byly do té doby považovány za nereálné.

Stávající firma Apogee Entertainment se nyní spojila s vydavatelem New Blood Interactive, díky němuž se dostaly na trh pecky typu Dusk nebo Ultrakill, a studiem Nightdive, expertem na vylepšování a obnovování stařičkých titulů, tedy pokud pomineme zpackaný Blade Runner. Výsledkem je každopádně projekt Rise of the Triad: Ludicrous Edition. O něm jsme sice letmo slýchali už v roce 2020, teprve nyní byl ale naplno odhalen během akce Realms Deep 2022.

Rise of the Triad: Ludicrous Edition na první pohled slibuje vše, na co jsme zvyklí u nového vydání titulů, na něž sáhne studio Nightdive. Můžeme se tedy těšit na podporu 4K a Ultrawide rozlišení, neomezenou frekvenci snímků za sekundu, kompletní obsah původní hry a všech expanzí, ukládání uložených pozic přes cloud nebo online i LAN multiplayer s několika herními módy.

Tentokrát to ale není zdaleka všechno. Těšit se totiž můžeme na zcela nový editor úrovní, jenž má být velmi snadný na použití, nebo na funkci Jukebox. Ta mimo jiné umožní přepínat během hraní mezi soundtrackem originálu a hudebním doprovodem pozapomenutého remaku Rise of the Triad z roku 2013, který v enginu Unreal 3 vytvořilo studio Interceptor Entertainment (dnes Slipgate Ironworks).

Zajímavě zní také zahrnutí a obnovení herního obsahu z různých nedokončených a rozpracovaných verzí hry. Dokonce by mohlo dojít na přítomnost vizuálních prvků, které byly stvořené ještě v době, kdy se počítalo s tím, že bude Rise of the Triad opravdu pokračováním Wolfensteina 3D. Věříme ale, že mnoho fanoušků a veteránů nejvíc potěší zbrusu nová epizoda, která sestává z úrovní vytvořených zaměstnanci Nightdive Studios, Apogee Entertainment a New Blood Interactive. Server PCGamesN pak uvádí, že můžeme počítat i s předělávkou fanouškovského projektu Return of the Triad od autorů retro střílečky Amid Evil, který původně vznikal v GZDoomu.

V útrobách Rise of the Triad: Ludicrous Edition najdeme osvědčený KEX Engine, který studio Nightdive použilo pro potřeby návratu celé řady her, mezi něž patří Quake, DOOM 64, Blood, Turok nebo System Shock. To znamená, že se nového vydání klasické střílečky dočkáme nejen na PC, konkrétně na Steamu a GOG.com, ale i na PlayStationu, Xboxu a Nintendu Switch. K tradiční likvidaci nácků se přitom budeme moci vrátit někdy začátkem roku 2023.