Lyžování, snowboardy, jízda na kolech i wingsuity… To a ještě něco navíc slibuje adrenalinovými sporty nabitá arkádovka Riders Republic od Ubisoftu, která se nám po nějaké době znovu ukazuje. A tentokrát v plné parádě.

V obdobném duchu jako většina jiných titulů, i na první pohled „menší“ Riders Republic se totiž začátkem letošního roku dočkalo odložení. To zejména z toho důvodu, aby mohli vývojáři z Ubisoft Annecy jejich projekt dodělat a vyladit. Teď už však víme, že tahle hra, která už z prvních ukázek evokuje, že půjde o takovou nepřímou evoluci titulu Steep, který vám dovoloval prožít horské sporty, vyjde již 2. září/septembra. A ačkoli je jisté, že opravdu nepůjde o zábavu pro všechny, přece jenom v sobě skrývá několik zajímavých věcí, jež by z ní mohly udělat jeden z těch více unikátních titulů na trhu a ideální útočiště pro každého sportovce… a v některých případech i strašpytlíka.

Riders Republic se primárně pyšní tím, že nabízí řadu adrenalinových sportů v jedné hře. Kromě lyžarských a snowboardových sjezdů nebo paraglidingu [paraglajdingu] se můžeme těšit také na létání ve wingsuitu nebo na jízdu na horských kolech.

Ubisoft slibuje adrenalinovou zábavu a rozsáhlý otevřený svět, který nabídne více než dostatek možností se vyřádit v každé z nabízených disciplín. Nechybí samozřejmě zasněžené hory, ale také skalnaté kopce, zaprášené cesty nebo snowboardové arény. Pravděpodobně s výjimkou zmíněných arén, které působí odděleně, budete mít vždy možnost z používané cesty sjet nebo sletět a prozkoumávat okolí, jak se vám jen zachce. V tom vám například pomůže sněžný skútr, paramotor nebo raketovým pohonem poháněná křídla. Protože ano, Riders Republic je primárně stále arkádovou záležitostí. Ačkoli se většina věcí chová podle reálných fyzikálních zákonů a jet do strmé zatáčky z kopce bez brzd nebude ten nejchytřejší nápad, najde se zde hned několik věcí, které se tomu skutečnému světu lehce vymykají.

Ale to vlastně nevadí, protože hrajete ve světě zčásti fiktivním. Samotná mapa hry je totiž založena na amerických národních parcích, mezi které patří například Bryce Canyon, Yosemite nebo Zion. Hledat v ní budete moci sběratelské předměty nebo relikvie, případně nacházet orientační body a památky; vždy se k nim stačí dostat a zjistit o daném místě něco víc.

Přečtěte si také: XDefiant se má více podobat Call of Duty. Ubisoft zve do testu

Jednou z důležitějších lokací ve hře ovšem bude Riders Ridge. Jedná se o sociální hub, takový středobod všeho dění, v němž budete moci spravovat všechny podstatné složky hry. Vybírat si sponzory, navštěvovat obchod, upravovat vaši postavu, sledovat týdenní výzvy nebo se přemístit do kariéry a multiplayerových režimů.

Kariéra vás provede napříč všemi sportovními disciplínami a budete mít možnost se zúčastnit oficiálních závodů, trikových soutěží nebo soutěží založených na těch skutečných; mezi ukázané a největší patří například Red Bull Rampage. Většinu hráčů ale pravděpodobně bude zajímat hlavně multiplayer.

Mezi představené módy pak patří Free-For-All, tedy výzvy všichni proti všem, týmové soutěže 16 proti 16 nebo Tricks Battle pro dva týmy o šesti hráčích. Poslední zmiňovaný mód se točí kolem již zmiňovaných snowboardových arén. Mapa je rozdělená na několik sektorů a každý z nich nabídne několik „modulů“, po nichž můžete jezdit a dělat na nich nejrůznější triky. Jedná se například o rampy nebo kolejnice. Pokaždé, když na nich jedete a uděláte trik, tak je obarvíte do barvy vašeho týmu. Oba týmy se tak předhání v tom, kdo jich bude mít obarveno více; problém ale nastává v tom, že jakmile se jednomu týmu podaří obarvit všechny moduly v jednom sektoru, tak jej plně získává.

Poslední představený multiplayerový mód je Mass Race pro přes 50 hráčů na konzolích nové generace a PC. Takové závody budou začínat vždy jednou za čas na konkrétních místech po světě, kam se budete muset včas dostavit a zapsat se. Kromě zvýšeného počtu hráčů ale budou Mass Race závody také kombinovat několik disciplín dohromady a přepínat mezi nimi, a zároveň vás vezmou napříč několika lokacemi. Půjde opravdu o mohutné závody, v nichž vyhraje skutečně jen ten nejlepší.

A pokud vyhrajete? Získáte hvězdy. Ať už jde o výhru v kariéře nebo multiplayerových módech, budete se moci stále vylepšovat. Nejen vizuální změnou vaší postavy, ale také vylepšováním vašeho vybavení. Do detailů vývojáři moc nezacházeli, nicméně zmiňovali, že každé vybavení bude mít své různorodé statistiky, které se budou hodit pro jiný styl hraní.

Riders Republic se zatím určitě jeví jako poměrně pěkná a adrenalinová arkádová zábava. Ale jak dopadne, se skutečně dozvíme až 2. září/septembra, kdy vyjde pro PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S a Google Stadia. Zároveň se už nyní můžete na oficiálních stránkách přihlásit do několika nadcházejících betatestů.