Ubisoft už nějaký ten pátek vyvíjí jakousi upravenou verzi Steepu. Tedy obří otevřený svět s novými sporty a větším zaměřením na multiplayer zvaný Riders Republic. Po měsíčním odkladu jsme se konečně dočkali uzavřené bety, která nám dovolila projít malý kousek příběhu, vyzkoušet si většinu hlavních aktivit a prozkoumat neuvěřitelný živý svět tvořený ze známých míst pro adrenalinové sporty. V tomto videu vám tak pomůžeme si udělat obrázek o tom, co Riders Republic nabízí a zda je pro vás.

Co budete dělat, je opravdu jen na vás. Chcete jezdit závody na lyžích, dělat triky na snowboardu, projíždět traily a sjezdy na horském kole? Prozkoumávat široký svět a jeho scenérie na sněžném skútru? Lítat wingsuitem anebo si na něj dokonce přidělat raketové trisky? Tahle hra má prostě skoro všechno a musím říct, že co se týče fyzikálního modelu, tak ten vývojáři nedoflákli ani u jedné z aktivit.

OBŘÍ SVĚT TAKŘKA BEZ NAČÍTACÍCH OBRAZOVEK

Prozkoumávat tento svět plný kaňonů, hor, lesů a řek je tak opravdu radost. Hlavně když k tomu přidáme možnost za jízdy vyměnit váš dopravní prostředek a také nespočet sběratelských předmětů rozmístěných po mapě.

Stejně jako Steep, i Riders Republic nabízí prakticky instatní přemisťování. Mapa je velkou součástí této hry, a tak musí být přehledná, což se zde povedlo. A dokonce nabízí 2D a 3D módy. Poté, co si najdete závod, skok či místo, které byste chtěli navšívit, stačí kliknout na mapu a hra vás teleportuje kousek od něj.

MIX MEZI ARKÁDOU A NĚČÍM REALISTIČTĚJŠÍM

Hra krásně míchá arkádové a realistické prvky, takže se nevybouráte při lehkém zavadění o strom, ale zároveň si budete dávat pozor, abyste na skocích správně dopadali a nájezdy do zatáček promýšleli. Riders Republic obecně hodně odpouští a trestat vás bude spíše zpomalením, pokud se vám něco trochu nepovede. A když už se opravdu vybouráte, je tu možnost přetočení času, takže se lze vrátit o několik sekund zpět a napravit vaše chyby. Alternativně vás hra může obnovit i během pádu bez větší ztráty rychlosti.

Zajímavé je pak zpracování triků, které se liší podle vašeho nastavení. Pokud si nastavíte to složitější, tedy manuální naklánění, tak mají tři fáze. Tou první je nájezd, kdy si zvolíte směr naklonění (dopředu, dozadu, doprava nebo doleva). Ve skoku, tedy v druhé fázi, poté využijete setrvačnost z vašeho naklonění a přetočíte se na vámi zvolenou stranu. A pak už jen zbývá třetí fáze, tedy dopad, kdy se jen musíte srovnat se zemí. Řikám sice „jen“, ale pro mě to byla ta nejtěžší část. Alternativně v režimu automatického naklánění hra řeší první a poslední fázi za vás, takže jen zmáčknete během letu tlačítka, podle toho, jaký trik chcete provést. Směry náklonů samozřejmě můžete kombinovat a vytvářet všemožné triky, do toho se taky můžete lyží či snowboardu chytnout a dokonce se před nájezdem otočit o 180 stupňů. Možností, jak triky provést, je tedy nespočet.

Možností, jak hru nastavit, je zde pak ještě více. Krom toho, že si můžete přenastavit každé tlačítko, tak lze vybrat i celé režimy ovládání. Závodní režim vás nechá páčkami ovládat kameru a směr jízdy, přičemž triky provádíte mačkáním tlačítek. Trikový režim ovládání kamery odebere a triky provádíte pravou páčkou, což vám dá více kontroly a umožní preciznější ovládání při skocích. Opět si jednoduše můžete vybrat, jak arkádovou hru chcete mít. Dokonce lze ovládání přepnout do režimu ze Steepu, kdy hra natočí vaši postavu na optimální přistání až poté, co pustíte dané tlačítko. Osobně jsem si Riders Republic nejvíce užil na ovladači (což vývojáři doporučují) v závodním režimu s manuálním nakláněním.

SNAD TO NEBUDE PAY TO WIN

Riders Republic nabízí i velice odlehčený příběh, do kterého vás nenutí (minimálně z toho, co jsme měli možnost hrát v betě). Vaším cílem bude (nečekaně) dostat se do nejprestižnějších soutěží, přičemž vás na vaší cestě bude provázet skupina zábavně napsaných a dabovaných postav. I s filmečky si vývojáři vyhráli.

Příběhem a vlastně celou hrou postupujete pomocí sbírání hvězd, jež získáte za vyhrávání závodů, plnění úkolů a sbírání předmětů po světě. Za hvězdy zároveň dostáváte i nové vybavení včetně kol, lyží a oblečení. Změny však nejsou pouze kosmetické a různé vybavení má různé statistiky. Některé lyže se tak hodí více do hlubokého sněhu, nějaká kola jsou rychlejší a wingsuity obratnější. To je asi jediná část hry, o kterou se lehce bojíme. Jak už to totiž u Ubisoftu bývá, i tady se nacházejí mikrotransakce. Právě ty by v tomto případě mohly titul udělat pay to win. V betě jsme nicméně naštěstí viděli úpravy pouze kosmetické. I kdyby se dalo výhodnější vybavení zakoupit, pokud nejste opravdu kompetitivní hráč, vadit vám to nebude. Během našeho hraní jsme všemožných věcí získávali víc než dost.

UBISOFT SE OPRAVDU ZAMĚŘIL NA MULTIPLAYER

Poté tu je Riders Ridge, což je jakýsi centrální hub a hlavní místo pro všemožné aktivity. Můžete zde nakoupit nové oblečení, prohlížet fotky a tratě hráčů, skočit do různých multiplayerových aktivit a v neposlední řadě spouštět takzvané masivní závody, do kterých se může připojit až 64 hráčů

Nebudu lhát, tyto závody jsou lehce zmatené a na začátku budete rádi, když se nevybouráte. Jakmile se ale velká skupina hráčů rozdělí, užijete si dlouhé a rozmanité soutěže, které vám dají opravdu zabrat. V průběhu budete střídat mezi vším možným, ať už to jsou raketové lyže, klasická kola nebo wingsuity. Prostě je to šílenost... ale zábavná.

Jestli ale preferujete klidnější závody, tak Riders Republic samozřejmě nabízí i ty. Zajímavostí jsou pak speciální závody, které mají vždy nějakou tematiku. Můžete jezdit na starých lyžích s černobílým filtrem přes obrazovku, zajet si přes poušť na raketových kolech nebo klidně rozvážet pizzu jako italsky mluvící panda. V betě bylo těchto soutěží překvapivě dost a my doufáme, že jich v plné hře najdeme ještě více.

Jak už bylo zmíněno, Riders Republic se zaměřuje na multiplayer. Celou kampaň můžete projít až v pěti hráčích a naleznete zde i další aktivity jako Tricks Battle, kde soupeříte ve zbarvování arény za pomocí triků, PvP mód u každého závodu, otevřený multiplayerový svět, kde naleznete hráče na každém rohu, a také masivní závody, o kterých jsme již mluvili. To vše doplňuje skvělá hudba s hromadou licencovaných písniček, které můžete měnit pomocí různých rádiových stanic.

Riders Republic, alespoň z toho, co jsme si mohli vyzkoušet v betě, jednoduše funguje skvěle. Vše je plynulé, načítacích obrazovek je minimum a na příliš bugů jsme také nenarazili. S radostí tak můžeme říct, že Riders Republic naše očekávání předčilo a v redakci se nemůžeme dočkat, až 28. řijna vyjde plná hra.

Přečtěte si také: Extrémní Riders Republic zve hráče do bety