Jak se zdá, letošní léto patří klasické pirátské sérii Monkey Island. Už za dva týdny, konkrétně 20. července/júla, koneckonců rozšíří multiplayerový svět Sea of Thieves první část třídílného dobrodružství s všeříkajícím názvem The Legends of Monkey Island. To ale není všechno. Nově společnost Devolver Digital oznámila, že loňská point-and-click adventura Return to Monkey Island od studia Terrible Toybox, které vede veterán z LucasArts Ron Gilbert, vyjde na mobily. A to už brzy.

Úspěšný a povedený návrat k sérii Monkey Island, který si z naší recenze odnesl hodnocení 9/10, přistane na mobilních telefonech a tabletech se systémy iOS a Android 27. července/júla 2023, tedy pouhý týden po expanzi Sea of Thieves. Pokud si chcete vzít nejnovější eskapády Guybrushe Threepwooda kamkoliv s sebou na cesty, připravte si 9,99 amerických dolarů (aby těch devítek nebylo málo). Takovou cenu alespoň uvádí App Store. V obchodě Google Play zatím najdeme pouze možnost předběžné registrace, ale lze očekávat, že na Androidu bude cena za plnou verzi hry stejná.

V souvislosti s obchodem Google Play musíme ještě varovat příznivce Monkey Islandu před neštěstím ve formě popisku hry, který může být po otevření stránky automaticky přeložený do češtiny. Láká totiž na „návrat do Point & Click Swashbuckling“ - ať už to sakra znamená cokoliv - nebo na setkání s mladými pirátskými vůdci vedenými kapitánem Madisonem. Problém ale je, že Madison je žena.

Můžeme se také ptát, co za hru je Opičí ostrov nebo Opičí ostrov 2: LeChuckova pomsta, protože originální The Secret of Monkey Island z roku 1990 ani o rok mladší Monkey Island 2: LeChuck's Revenge nikdy nikdo oficiálně nepřeložil do češtiny. A už vůbec nikdo oficiálně nepřeložil jejich názvy. Ani Return to Monkey každopádně nenabízí oficiální českou lokalizaci, takže při hraní určitě na žádné podivné překlady a změny pohlaví důležitých postav nenarazíte.