Nový trailer survival hororu Alan Wake 2, který si odbyl premiéru při zahájení letošního Gamescomu, možná není zrovna dlouhý a důkladný pohled na chystanou hru, ale i tak si v něm můžeme všimnout mnoha zajímavostí. Mezi ně patří moderátor jakési talk show, který svým vystupováním a typově dost připomíná Martina Hatche z Quantum Break, jedné z předešlých her od finského studia Remedy, která vyšla na PC a Xbox One v roce 2016.

Jelikož Remedy od vydání DLC AWE pro Control z roku 2019 oficiálně buduje svůj vlastní sdílený vesmír, který je znám jako Remedy Connected Universe a který na pozadí vzniká už mnoho let, nabízí se otázka, jestli moderátor, jehož ztvárnil herec David Harewood, opravdu může mít něco společného s postavou Martina Hatche, kterou v herních pasážích i v připojeném hraném televizním seriálu hrál zesnulý Lance Reddick. Bohužel tomu tak ale není, a to jednoduše proto, že Quantum Break není součástí Remedy Connected Universe, stejně jako série Max Payne. Kreativní ředitel Remedy Sam Lake to konečně s definitivní platností potvrdil v rozhovoru pro server Entertainment Weekly, jenž funguje i jako rozbor nového traileru.

„Jednoduchá, jasná odpověď je, že ze všech našich předchozích her Max Payne a Quantum Break nejsou součástí Remedy Connected Universe. Nejsou součástí plánů Remedy,“ řekl Lake. Také ale prohlásil, že se mu v jistém smyslu líbí myšlenka, že studio umožňuje fanouškům, aby přicházeli s vlastními teoriemi. „Umožňujeme vznik otázek a dáváme lidem nápady, které mohou poté zformovat do svých vlastních teorií. Myslím, že to určitě je součástí zábavy." Jinými slovy, pokud si chcete myslet, že nějaká zdánlivá spojitost s Quantum Break nebo s Maxem Paynem může být alespoň nějakým easter eggem, Sam Lake vám v tom určitě nehodlá bránit. Mezi pouhé easter eggy tak musíme chtě nechtě zařadit všechny ty odkazy na zmizení Alana Wakea, na pátrání po něm a na seriál Night Springs, na něž není při hraní Quantum Break vůbec těžké narazit.

Pokud jde o to, proč Quantum Break a Max Payne nejsou součástí Remedy Connected Universe, odpověď je víceméně nasnadě. Zatímco značka Quantum Break patří Microsoftu, práva na značku Max Payne drží ve svých pařátech společnost Rockstar Games, s níž nyní Remedy spolupracuje při vývoji remaku prvního a druhého dílu. Finské studio nad nimi tedy nemá plnou kreativní kontrolu a nemůže s nimi nakládat, jak se mu zachce. Proto mezi dosud známé součásti sdíleného univerza Remedy patří jen Alan Wake, Alan Wake's American Nightmare, Control, Alan Wake Remastered a veškerý s nimi spojený dodatečný obsah.

Nutno ale podotknout, že moderátor talk show, v níž se při pokusu o útěk z Temného místa Alan Wake objeví, má spojitost s dalšími projekty od Remedy. Pořad se zjevně jmenuje In Between With Mr. Door. A o muži jménem Mr. Door mluví v Control Dylan, bratr hlavní hrdinky Jesse Faden, jako o někom, koho viděl ve svých snech a kdo dokáže cestovat mezi vesmíry. „Je dobrá otázka, jak moc můžete věřit čemukoliv, co Dylan říká? Protože se zdá, že v určitých směrech není zcela přítomen. Ale s ohledem na to, jak přistupujeme k Remedy Connected Universe, a na fakt, že Control existuje ve stejném světě, je jen málo věcí nedopatření nebo náhoda. Obvykle tu je nějaké rozuzlení a smysl. Takže bych možná předpokládal, že tu mluvíme o jedné a té samé postavě, tak nebo onak,“ řekl Sam Lake v odpovědi na otázku, jestli je Mr. Door, kterého nám představí Alan Wake 2, ta samá entita, o níž mluví Dylan v Control.

Aby toho nebylo málo, Lake naznačil, že fanoušci Control nejspíš budou překvapeni množstvím spojitostí mezi Alanem Wakem 2 a Control, ale možná ty spojitosti nebudou takové, jaké očekávají. Fakt, že to Remedy myslí se svým sdíleným univerzem vážně, pak dokládá i Alan Wake Remastered z roku 2021. Sam Lake potvrdil, že některé nově přidané detaily, které byste v původní hře z roku 2010 hledali marně, souvisejí s chystaným druhým dílem. „Ve většině případů se objevily, protože poukazují na něco, co tím či oním způsobem zažijete při hraní Alana Wakea 2,“ prohlásil Lake.

Mezi těmi detaily najdeme třeba leták společnosti Coffee World, jejíž logo najdeme i v novém traileru, který láká na druhý díl. Podle všeho pochází z nějaké televizní reklamy, v níž herec Peter Frazén drží hrnek s logem Coffee Worldu a ikonickou modro-bílou termosku, která v prvním díle fungovala jako nechvalně proslulý sběratelský předmět. V traileru se mihne také číslo 665, na které odkazují různé hry od Remedy a které poprvé zmínil Max Payne v prvním díle. I když o tomto čísle hovoří Sam Lake jako o vtípku, s nímž se prostě nedokáže rozloučit, prý mu může Alan Wake 2 zajistit trochu větší význam.

Známý tvůrce z Remedy nicméně znovu zdůraznil, že Alan Wake 2 má být soběstačný titul, který nevyžaduje, abyste znali všechno, co v Remedy dříve vytvořili. Kupříkladu odmítl možnost, že by v chystaném příběhu měla hrát velkou nebo důležitou roli nepřátelská síla Hiss, kterou známe z Control. Červená světla, na něž je nový trailer docela bohatý, sice Hiss evokují, ale různě zbarvená světla mají jednoduše navozovat a připomínat určité nálady a nadpřirozené jevy, přičemž vycházejí z inspirace hororovými filmy nebo z metod práce se světlem a atmosférou. A díky tomu, co jsme dosud mohli vidět, se zdá, že minimálně po stránce té atmosféry bude Alan Wake 2 vážně stát za to.

Alan Wake 2 vyjde 27. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně. Na PC i na konzolích hru vydává Epic Games Publishing.