Člověk by tak nějak čekal, že ve hře jménem Alan Wake 2 dostane postava, po které je ta hra pojmenovaná, dost prostoru. Samozřejmě by tomu tak nakonec mělo být, vývojáři z finského studia Remedy se ale dosud přece jen zaměřovali spíše na seznámení s druhou hratelnou protagonistkou, kterou je agentka FBI Saga Anderson. Na Gamescomu však musela Saga ustoupit do pozadí.

Jinými slovy, konečně tu máme záběry, které přibližují části chystaného survival hororu, v nichž budeme hrát za samotného Alana Wakea. Ten je už od konce prvního dílu z roku 2010, tedy neuvěřitelných 13 let, uvězněn v Temném místě, přičemž mrazivá ukázka, která si odbyla premiéru v závěru zahajovacího večera Gamescomu, ukazuje, že sem byste asi za odpočinkem vážně nejeli. Temné místo ostře kontrastuje s idylickým americkým městečkem Bright Falls a jeho zalesněným okolím a tentokrát nabývá podoby zvrácené verze New Yorku.

Z New Yorku koneckonců Alan pochází a zasadil do něj i děj svých knih, zejména kriminálek s Alexem Caseym v hlavní roli. A jak už víme, Alex, kterému propůjčil tvář kreativní ředitel Remedy Sam Lake, se v chystané hře z dosud neznámého důvodu zhmotní v naší běžné realitě jako agent FBI a parťák Sagy. A promlouvat k nám bude hlasem Jamese Mccaffreyho, jenž byl jako Max Payne slyšet ve všech třech dílech kultovního akčního hitu od Remedy, Apogee/3D Realms a Rockstar Games.

Nový trailer má každopádně prezentovat nejen absolutní pošahanost Temného místa, ale také hladké prolínání herních sekvencí a pasáží nahraných v reálných kulisách a s reálnými herci. Určité útržky Alanova nového příběhu tak mohou připomínat Control, s nímž Alan Wake sdílí svět, nebo už zmíněnou sérii Max Payne. A co víc, pohled na Alana v kostkované košili a zmínky o jeho dvojníkovi zcela jasně poukazují na to, že Remedy konečně zužitkuje spin-off Alan Wake's American Nightmare z roku 2012.

PC hráče by ještě mohla potěšit spolupráce Remedy s Nvidií, z níž vzejde plná podpora ray tracingu, DLSS 3.5 a Reflexu. Spolupráce byla oznámena už v průběhu dnešního dne, nově ale Nvidia na Twitteru zveřejnila také pár srovnávacích screenshotů. Ty zcela očividně pocházejí z ikonické jídelny Oh Deer, kterou nám představil původní Alan Wake.

Alan Wake 2 vyjde 27. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně. Na PC i na konzolích hru vydává Epic Games Publishing.