Dnes ráno jsme tu měli velmi důvěryhodné spekulace o chystaném oznámení a vydání projektu S.T.A.L.K.E.R. Legends of the Zone Trilogy, potažmo konzolových portů her S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat. A nyní lze zásluhou přímého přenosu akce Xbox Partner Preview zase jednou prohlásit, že se spekulace proměnily ve skutečnost. Jen jsme nepočítali s tím, že bude kolekce kultovních žánrových kříženců, které byly dosud k dostání jen na PC, oznámena a zároveň vydána. Ano, už teď si ji můžete zakoupit digitálně a zahrát ve verzi pro Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4 a PlayStation 5. Na stávající generaci konzolí je pak kolekce hratelná zásluhou zpětné kompatibility.

Jak už ráno nasvědčovaly uniklé screenshoty z PS4 verze, skutečně se jedná o port všech tří her, ne o remaster či remake. A kromě víceméně původních tvůrců z ukrajinského studia GSC Game World (které bylo v roce 2012 uzavřeno, aby bylo o pár let později znovu rozjeto ve staronovém složení zaměstnanců) je pod ním podepsáno studio Mataboo. GSC má mít přitom plné ruce práce s druhým dílem s názvem S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, takže to vypadá, že většinu práce odvedl tým Mataboo.

Přenést klasiky, jež se proslavily mimo jiné vcelku komplexním ovládáním, z PC na konzole ale není jen tak, takže došlo na plnou podporou gamepadů, přítomnost kola s výběrem zbraním a další drobné úpravy uživatelského rozhraní, míření, menu či dalších herních systémů. To všechno s cílem zachovat herní zážitek, který je na PC k dostání už od roku 2007 (prequel Clear Sky následoval o rok později a částečný sequel Call of Pripyat vše uzavřel na konci roku 2009). V souvislosti s počátky série se pak sluší zmínit, že z Shadow of Chernobyl se stal Shadow of Chornobyl, nepochybně kvůli zachování ukrajinské výslovnosti a souladu s podtitulem Stalkera 2. Také Call of Pripyat se mění na Call of Prypiat.

V rozhovoru na webu Xbox Wire nás PR manažer studia GSC Game World Zakhar Bocharov ujistil, že při optimalizaci na konzole tvůrci usilovali o to, aby se neztratilo nic z unikátní hratelnosti a atmosféry Zóny okolo slavné jaderné elektrárny. Bocharov také naznačil, že S.T.A.L.K.E.R. Legends of the Zone Trilogy měla původně vyjít společně s druhým dílem. Po nedávném odkladu Heart of Chornobyl se ale v GSC rozhodli zachovat vydání kolekce na začátku roku, aby měli hráči a především nováčci dost času na dokončení všech původních her. I když je S.T.A.L.K.E.R. 2 samostatný titul, zároveň jde o přímé pokračování, takže znalost předchozích událostí a dříve představených postav hráčům umožní plně docenit všechny příběhové okamžiky, narážky či easter eggy.

Později během roku by ale kolekce měla být zajímavější a mohla by se změnit v něco víc než jen obyčejný port. Aktuálně mají všechny tři hry nabídnout zážitek velmi podobný hraní původních verzí pro PC, a to i po vizuální stránce, v průběhu roku 2024 ale dojde na vydání patche, který na Xboxu Series X|S a PS5 nabídne dodatečná grafická vylepšení a další novinky. Zatím ale nevíme, jestli ta vylepšení nabídnou něco, co neumí PC verze. Pod těmito sliby se pravděpodobně skrývá jen nativní verze pro stávající konzole, přičemž vše aktuálně nasvědčuje tomu, že S.T.A.L.K.E.R. Legends of the Zone Trilogy zcela přeskočí osobní počítače, protože nenabízí nic víc než to, s čím se mohli PC hráči setkat už před více než 10 lety.

Série S.T.A.L.K.E.R. se přitom na PC proslavila mimo jiné velkorysou podporou moddingu a velmi bohatou modderskou scénou. A světe div se, minimálně porty na Xbox se pokusí dostat ji i na konzole. Konzolové verze klasických Stalkerů mají totiž podporovat modding přes mod.io. I tato specialita ale bude k dispozici až později během letošního roku, takže na detaily si budeme muset ještě počkat.

Českým hráčům pak kolekce přináší jedno velmi příjemné překvapení, a to přítomnost oficiální české lokalizace formou titulků. Alespoň ji uvádí PlayStation Store a Xbox Store. České titulky nabídne také S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, ale v tomto případě jsme s nimi nepočítali, protože v rámci digitální distribuce přes Steam a GOG.com češtinu žádný dosud vydaný díl Stalkera nenabízí. Přitom Shadow of Chernobyl a Clear Sky vyšly svého času v krabicové verzi s českými titulky i s českým dabingem, na který bylo třeba zapomenout jen v případě Call of Pripyat. Zřejmě z důvodu tehdejší změny českého distributora, kterým se po CD Projektu (později Comgadu) stala Cenega.

Dosud se mělo za to, že práva na češtinu série S.T.A.L.K.E.R. zůstala v rukou CD Projektu/Comgadu či Cenegy a nikdy nepřešla do vlastnictví studia GSC Game World, a proto na Steamu a GOGu chybí. Je tudíž možné, že lokalizace nově vydané konzolové trilogie byla vytvořena znovu a od nuly. Pravdu se nepochybně dozvíme v následujících dnech, až se čeští fanoušci do novinky pořádně zakousnou. Prozatím nezbývá než doufat, že se díky projektu S.T.A.L.K.E.R. Legends of the Zone Trilogy oficiální česká lokalizace znovu objeví i na PC. Ačkoliv ten dabing Shadow of Chern... Chornobyl a Clear Sky asi už navždy zůstane ztracený v minulosti, které dominovaly krabicové verze.

Dnes vydaná trilogie se na PS Store prodává za 475 Kč. Na Xbox Store potom za 859 Kč. Značný rozdíl v ceně je také v případě eur: 19,99 euro vs. 39,99 euro. Za tuto situaci zřejmě může skutečnost, že si kromě celé trilogie můžete zakoupit i všechny tři hry jednotlivě a někomu se nejspíš pomíchaly cenovky.