Hráči už odpočítávají dny a hodiny, kdy si budou moci zahrát Starfield a sami se přesvědčit, zda opravdu obsahuje minimální počet bugů, jak tvrdí několik zdrojů. Mezitím jsou však někteří hráči zklamáni z omezení, které průzkum planet má.

Už dříve na to upozorňoval Todd Howard, ale řekl to kulišácky, když mluvil o prozkoumávání míst kolem hráče. Po nedávném leaku dávají slova vedoucího Bethesda Game Studios větší smysl. Vyšlo totiž najevo, že nebude možné oběhnout celou planetu.

Každá planeta má dle všeho své limity. U některé je to prý 40 minut, u jiné to může být podstatně méně (u „mrtvé“ planety s pískem a kamením údajně 10 minut) a u další možná i více, kdy můžete jít jedním směrem, než narazíte na hranice, za které vás hra nepustí.

Vývojáři měli planety rozdělit do regionů a prozkoumat bude možné ten, ve kterém přistanete s lodí. Pak samozřejmě můžete přistát v jiném bodě a pustit se do dalšího průzkumu...

Rozdělení na regiony přináší jednu věc, která mi osobně vadí. Je vidět ve videu níže. Vypadá to, že když začnete průzkum planety v okolí města, tak abyste se do něj později dostali, budete muset v něm přistát. Naštěstí se můžete kdykoliv teleportovat do lodi a zahájit přistání jinde. To je možné téměř všude. Každá planeta bude mít hlavní přistávací místa, kde jsou hlavní body zájmu, například město. Co nejde, tak je přistát na vodě. To už někteří prý také zkoušeli, stejně tak zkoušeli plavat, což také nejde. Místo toho postava chodí vodou (druhé video níže). Ve vodě může dokonce skákat.

Abychom nekončili úplně negativně, tak podle některých nemají být planety tak pusté. Ano, působí mrtvě, mohou být pokryté pouze pískem a kamením, ale přesto je jejich průzkum poměrně zábavný (má navozovat pocit ze Star Treku) a mají nějaké body zájmu. Ty bohužel nebyly zatím blíže specifikovány.

Otázkou je, zda jsou všechny informace skutečně pravdivé, není totiž zcela jasné, zda se hráč, co o tomto omezení informoval, nenacházel ve výukové oblasti. Proto doporučujeme brát únik s rezervou. Na druhou stranu o něm na sociálních sítích postupně mluví více hráčů.

Tady se nabízí srovnání s jinými hrami s otevřeným světem, jak dlouho u nich trvá proběhnout mapu. Statistiky uvádí YouTube kanál 8-Bit Bastard.

  • Just Cause 2 - 5 hodin
  • The Elder Scrolls V: Skyrim - 2 hodiny a 10 minut
  • Grand Theft Auto V - 2 hodiny a 1 minuta
  • GTA San Andreas - 1 hodina a 35 minut
  • Watch Dogs - 1 hodina a 33 minut
  • Red Dead Redemption - 1 hodina a 25 minut
  • Minecraft (Xbox One / PS4) - 52 minut
  • Minecraft (Xbox 360 / PS3) - 6 minut

Starfield vyjde 6. 9. tohoto roku na Xbox Series X/S a PC a bude v Game Passu. Majitelé dražší edice mohou začít hrát od 1. 9.