Cyberpunk 2077 měl být hit, měl bořit prodejní rekordy a zapsat se zlatým písmem do historie videoherního průmyslu. Místo toho se ale nadějné akční RPG potýkalo s celou řadou problémů, včetně příšerné optimalizace na konzolích PlayStation 4 a Xbox One. Dnes, více než dva roky po vydání, je Cyberpunk 2077 v lepším stavu, ale problémy minulosti na polské studio CD Projekt RED doléhají i dnes.

Tvůrci trilogie Zaklínač se musejí poprat nejen s naštvanými hráči, kterým vadí, že Cyberpunk 2077 dostane pouze jedno velké rozšíření (a to ještě pouze pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S), ale také s naštvanými investory.

Žaloba na CD Projekt prostřednictvím advokátních kanceláří The Schall Law Firm a The Rosen Law Firm byla podaná na konci prosince 2020 a týkala se špatného technického stavu. Kalifornský okresní soud dnes vydal příkaz k předběžnému schválení narovnání v tomto soudním sporu. Obě strany uzavřely dohodu. Dle té musí CD Projekt a jeho pojišťovna Colonnade Insurance S.A. zaplatit žalobcům 1,85 milionu dolarů. Po zaplacení investoři stáhnou všechny své nároky.

Připomeňme si: Žaloba tvrdí, že prohlášení o stavu Cyberpunku 2077 na konzolích Xbox a PlayStation byla nepravdivá, nebo zavádějící. Advokátní kancelář se opírá o odstranění hry z PlayStation Store a nabídku na vrácení peněz nespokojeným hráčům společností Sony, Microsoft a CD Projekt. Právě refundy a s nimi spojené upozornění na stav očekávaného titulu byly považovány za důvod propadu ceny akcií CD Projektu navzdory vysokým prodejům. Přitom týden před vydáním ředitel CD Projektu uvedl, že hra na PS4 a Xboxu One běží „překvapivě dobře“.

„Následkem toho CD Projekt utrpěl poškození dobré pověsti a finanční újmu,“ píše se v žalobě s tím, že na základě tohoto a nepravdivých/zavádějících prohlášení měla investorům vzniknout škoda. Ta nebyla vyčíslena.

Podle Rosen Law Firm měl CD Projekt porušit federální zákony vztahující se na cenné papíry veřejně obchodovatelných společností.

Před vydáním Cyberpunku 2077 měla jedna akcie CD Projektu cenu 443 zlotých (přibližně 2600 Kč). Pak se ale propadla o 40 procent na 269 zlotých (1556 Kč). Otázkou je, co by s akciemi udělal další odklad. CD Projekt podle mnohých musel hru vydat před koncem roku 2020, aby splnil svůj plán. Na druhou stranu, hráči si ve velkém stěžovali na stav hry, což se jistě negativně podepsalo na dalších prodejích.

Za prvních deset dnů se prodalo 13 milionů kusů hry Cyberpunk 2077. Na konci minulého roku bylo hlášeno více než 20 milionů kopií. Z tohoto pohledu se tedy oprava titulu vyplatila. Kdyby ale bylo vše v pořádku hned při vydání, s největší pravděpodobností by prodeje byly mnohem vyšší.

Hráči na Steamu zvolili Cyberpunk 2077 nesmrtelnou hrou.