Letošní rok si v Microsoftu představovali jinak. Spousta očekávaných her byla odložena na rok následující a Microsoft se dostal do situace, že od poslední velké first-party hry Xboxu uběhla příliš dlouhá doba. To si uvědomuje i Phil Spencer, který se těší na rok 2023.

Od Xbox Game Studios letos vyšlo pouze pět her, ovšem pouze nadcházející Pentiment od Obsidianu je nový projekt. Dále je tady nezávislá hra As Dusk Falls, přídavek pro Forzu Horizon 5, nová edice Age of Empires 4 a survival Grounded, jenž po dvou letech opustil předběžný přístup. Poslední velkou hrou je tak zřejmě Halo Infinite z konce loňského roku.

„Jedna věc, kterou jsme rozhodně slyšeli nahlas a jasně, je, že už je to příliš dlouho, co jsme vydali něco, co by lidé označili za velkou first-party hru,“ řekl Phil Spencer v rozhovoru pro YouTube kanál Same Brain. „Mohli bychom se vymlouvat na Covid a další věci, ale nakonec vím, že lidé investují do naší platformy a chtějí skvělé a velké hry.“

Pandemie dopadla nejen na studia Microsoftu, nýbrž na celý průmysl. Příští rok naštěstí vypadá lépe. Microsoft vydá první skutečné first-party hry pro Xbox od Bethesdy v podobě Redfallu a Starfieldu. „Bude to velká zábava,“ odkázal šéf herní divize Microsoftu.

Zapomenout by se nemělo také na novou Forzu Motorsport, jež se očekává na jaře 2023. Dále je tady S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl s konzolovou exkluzivitou pro Xbox Series X/S a PC nebo Senua's Saga Hellblade 2.

Zmínit můžeme ještě Age of Empires 2 a 4 pro konzole Xbox a multiplatformní Minecraft Legends.

Spencer v rozhovoru správně poznamenal, že spousta týmů, které se v posledních několika letech připojily k Xboxu, tak dodělávaly své rozpracované projekty. Například v Double Fine měli rozpracovaný titul Psychonauts 2. Z toho důvodu až teď uvidíme, co tihle autoři dokážou pod hlavičkou Xboxu. Dle slov Spencera jsou v Microsoftu nadšeni už jen z jejich ambicí jít a dělat skvělé, nové věci.

Závěrem rozhovoru Spencer připomenul, že dělají více na PC než v předchozích letech. V nadcházejících týdnech například dorazí významná aktualizace Xbox aplikace.