Během prvních tří měsíců roku 2023 se v evropských zemích prodalo o 369 % více kusů PlayStationu 5 než za stejnou dobu předešlého roku. Nintendo Switch zaznamenalo pokles 18 % a u Xboxu Series X/S evidujeme 10% pokles. Jen v březnu se měly prodeje PS5 meziročně zvýšit 5x, zatímco u Switche klesnou o 19 % a o 13 % u Xboxu Series.

Díky velkému zájmu o konzoli nové generace od Sony se prodeje konzolí ve vybraných evropských zemí zvýšily o 67 % na 570 tisíc kusů. Mezi sledované trhy patří Francie, Itálie, Španělsko, Nizozemsko, Belgie, Dánsko, Švýcarsko a Portugalsko. Data ze Spojeného království jsou vedeny zvlášť. Tam prodeje v březnu meziročně skočily o 23 % a první byla PS5, i když zaznamenala pokles o 2 %. Druhý je Switch a třetí Xbox Series X/S.

Velký zájem o PS5 se odrazil na doplňcích. Jen za březen se prodalo celkem 1,5 milionu, což představuje meziroční nárůst o 13 %. Nejprodávanějším produktem byl ovladač DualSense pro PS5. Za první tři měsíce se prodalo 4,7 milionu příslušenství, což představuje nárůst o více než 5 %.

Žebříčku 10 nejprodávanějších her v Evropě (sledují se také data digitálních prodejů v Česku a na Slovensku) vládne za březen survival akce Resident Evil 4 Remake od Capcomu, kterou následuje Hogwarts Legacy od Warner Bros. a FIFA 23 od EA.

Jinak se v březnu v celé Evropě prodalo 13,6 milionu her pro PC a konzole. To je mírný 4% pokles ve srovnání se stejným obdobím roku 2022. Za celé první čtvrtletí se pak prodalo 39 milionů her, což je meziroční pokles o 11 %.

Nejprodávanější hrou prvních tří měsíců je Hogwarts Legacy, které ale samo nestačilo na loňské hity, aby nedošlo k poklesu. V roce 2022 se totiž objevily tituly Elden Ring, Pokémon Legends: Arceus, Horizon: Forbidden West a Gran Turismo 7.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ HRY V BŘEZNU 2023 V EVROPĚ

  1. Resident Evil 4
  2. Hogwarts Legacy
  3. FIFA 23
  4. Grand Theft Auto 5
  5. Call of Duty: Modern Warfare 2
  6. Red Dead Redemption 2
  7. WWE 2K23
  8. F1 22
  9. NBA 2K23
  10. Tom Clancy’s Rainbow Six Siege

Digitální prodeje zahrnují hry prodávané v Rakousku, Bahrajnu, Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, Kypru, České republice, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Islandu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Maltě, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Turecku, Ukrajině, SAE a Spojeném království.

Fyzické prodeje zahrnují všechny hry, ale pouze ty, které se prodávají v Rakousku, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Spojeném království.

Prodeje konzolí zahrnují Belgii, Dánsko, Finsko, Francii, Itálii, Portugalsko, Rusko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko. Prodej příslušenství pokrývá stejné trhy, až na Švýcarsko.