Už víme, že série Max Payne není součástí Remedy Connected Universe, protože patří společnosti Rockstar Games. Přestože se tedy Max zrodil ve finském studiu Remedy, jeho zaměstnanci tuto postavu ani cokoliv s ní spojené nemůžou jen tak vzít a vrazit do svých her se značkou Alan Wake či Control. To ale ještě neznamená, že se o to nebudou snažit a že nenajdou způsob, jak všechny možné právní komplikace obejít. To dokazují i nové záběry z hraní chystaného survival hororu Alan Wake 2.

Server IGN, který se na novinku od Remedy zaměřuje už od začátku září/septembra, nám tentokrát nadělil 5 minut záběrů z poloviny hry, v níž budeme hrát za titulního hrdinu a v níž navštívíme zvrácenou verzi New Yorku. Tu nepřátelská Temnota vytvořila na základě minulosti a díla Alana Wakea, jehož už 13 let vězní. Celému videu přitom vévodí setkání s agentem Alexem Caseym, který se zrodil jako protagonista knih, kterými se Alan v minulosti proslavil. A už jen letmý pohled na Caseyho postavu musí být důvodem k radosti všech fanoušků trilogie Max Payne, zejména prvního dílu z roku 2001.

Tvář kreativního ředitele a scenáristy Remedy Sama Lakea, hlas Jamese Mccaffreyho, barevná kravata, kožená bunda, hloubavý monolog... Alex Casey prostě je Max Payne, jen má zkrátka v rámci sdíleného univerza Remedy jiné jméno a zrodil se v knihách od samotného Alana Wakea. Už v době, kdy byl Alan Wake 2 naplno představen, jsme se přitom dozvěděli, že Casey je v herním světě zároveň agentem FBI a parťákem Sagy Anderson, druhé hratelné postavy, která v „reálném světě“ a v okolí města Bright Falls a jezera Cauldron vyšetřuje sérii rituálních vražd.

Potěšit může také záběr, v němž je vidět, že se hra v určitý okamžik automaticky ukládá. Očividně se tedy nevrátí příšerný systém ukládání z Control, v němž můžete uložit postup jen na určitých místech, na nichž se také vždy znovu zrodíte, pokud zemřete. S ohledem na relativně vysokou obtížnost hry to znamená, že vývojáři často plýtvají vaším časem, protože vás nutí opakovaně a zcela nesmyslně dobíhat k daleko umístěným a náročným potyčkám a soubojům s bossy.

Pokud si tedy v asistenčním režimu, jenž Control obohatil spolu s DLC AWE, hraní nezjednodušíte, celý systém dokáže společně s nepřehlednou mapou dost výrazně kazit zážitek z jinak chválené šílenosti z roku 2019. Tentokrát ale snad nic takového nebude potřeba. Minimálně Saga bude dokonce schopná ukládat hru i manuálně prostřednictvím ikonických termosek, zatím ale není jasné, jestli stejnou možnost dostane i Alan Wake.

Alan Wake 2 vyjde 27. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně.