Nedávno nám server IGN nabídl 11 minut nových záběrů z hraní survival hororu Alan Wake 2 od finského studia Remedy. Na ně nyní navazuje s vydáním klasického preview, které je na první pohled složené jen z už známých informací a z už viděných pasáží. Ve skutečnosti ale obsahuje další, byť ne zrovna bohatou nadílku záběrů z pokračování příběhu spisovatele Alana Wakea, jež ukazují některé více či méně známé herní mechaniky.

Pokud vás v prvním díle bavilo nahazování generátorů, Alan Wake 2 vás nejspíš nezklame, protože na generátory dojde i tentokrát. Vrací se také hledání stránek rukopisu a ikonické modro-bílé termosky z jídelny Oh Deer! v městečku Bright Falls. I když tentokrát zjevně nepůjde o nechvalně proslulý sběratelský předmět, ale o prostředek k rychlému nebo manuálnímu uložení hry. Jak se zdá, káva nám bude při hraní doslova zachraňovat životy.

Nové video od IGN nabízí i bližší pohled na městečko Watery. Jelikož ho založili finští imigranti, přirozeně v něm nemůže chybět sauna. Ve Watery a okolí očividně nebude nouze ani o důkazy, které je třeba v roli hratelné hrdinky Sagy Anderson sbírat a skládat kvůli dalšímu postupu, nebo o různé environmentální hádanky. Protože kufr s kuší nebo trezor přece nemůžete otevřít jen tak, nejdřív musíte přijít na správnou kombinaci k zámku.

Příznivce prvního dílu a sdíleného univerza Remedy by pak mohl potěšit dialog s jistým řidičem dodávky, který se zaměřuje na to, že bratři Andersonové zase někam utekli. Vypadá to tedy, že zakladatelé skupiny Old Gods of Asgard, které nám v roce 2010 představil původní Alan Wake, jsou o 13 let později stále naživu a stále dokážou místním dělat těžkou hlavu.

Pořád ale není jasné, jak a jestli vůbec jsou Odin a Thor spříznění se Sagou. Nejspíš ale nebude náhoda, že jedna ze dvou hratelných postav má stejné příjmení jako dva staříci, kteří v minulosti podobně jako sám Alan Wake přišli do styku s nepřátelskou Temnotou. Pokud se vám každopádně nezdá efekt ozvěny v některých dialozích, jež IGN ukazuje, tak se snad není třeba bát, že by něco takového bylo i ve finální hře. PR manažer Remedy Thomas Puha na Twitteru prohlásil, že jde o důsledek chyby a že mixování zvuku stále probíhá.

Alan Wake 2 vyjde 27. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně.