Časy, kdy byl Alan Wake spojován jen s Xboxem, potažmo s Xboxem a Steamem, kde charismatický spisovatel zaznamenal asi největší komerční a kritický úspěch, jsou nenávratně pryč. Dokazuje to skutečnost, že jsme se prvního gameplay traileru z chystaného survival hororu Alan Wake 2 dočkali v průběhu akce PlayStation Showcase 2023.

Trailer naznačuje, že nás čeká vizuálně přesvědčivý a technicky pokročilý kousek, který pohání proprietární engine Northlight samotných tvůrců z finského studia Remedy. V první řadě ale odhaluje, že nás čekají hned dva hratelní protagonisté. Samozřejmě budeme opět hrát za samotného Alana, který je po událostech prvního dílu z roku 2010 stále uvězněn na Temném místě, kam se odebral po návštěvě hlubin jezera Cauldron v okolí městečka Bright Falls. Kromě něj se ale vžijeme i do role agentky FBI jménem Saga Anderson.

Pokud vám většina jmen a událostí v předchozím odstavci nic neříká, žádný strach. Thomas Puha z Remedy na blogu PlayStationu slíbil, že Alan Wake 2 bude vhodný i pro ty, kteří nikdy nehráli originál nebo remaster vydaný v roce 2021. Pro tvůrce bylo klíčové, aby vytvořili zážitek vhodný pro nováčky i dlouholeté fanoušky. Podobně na tom bude obtížnost. V Remedy hodlají ctít základní pilíře žánru survival hororu, který znamená výrazný žánrový odklon od prvního dílu jakožto akčního thrilleru. Hratelnost však může být na základě vašich voleb pořádná výzva i ne tak náročný zážitek pro někoho, kdo si chce užít hlavně propracovaný herní příběh.

Děj Alana Wakea 2 se soustředí na sérii rituálních vražd, které ohrožují Bright Falls. A zde přichází na řadu Saga Andersonová, úspěšná agentka s reputací někoho, kdo dokáže vyřešit i nemožné případy. Návštěva jinak idylického Bright Falls se ale změní v noční můru, jakmile agentka objeví stránky hororového příběhu, jenž se okolo Andersonové začne měnit ve skutečnost. A to přirozeně vede na stopu Alana Wakea, spisovatele hororů, který zmizel před 13 lety.

Sám Alan, jehož tvorba pronikla zásluhou DLC AWE i do světa Control od Remedy, stále píše příběh, jehož prostřednictvím bude moci tvarovat realitu okolo sebe a utéct z noční můry, ve které je vězněn. Na Temném místě je ale pronásledován hrůzami temnot, a tak se Wake musí navíc snažit zachovat zdravý rozum a porazit ďábla v jeho vlastní hře.

Zajímavé je, že jakmile dojde na zatím nespecifikované události, budeme moci hrát příběhy z pohledu Alana i Andersonové v jakémkoliv pořadí. Temné, znepokojivé cesty obou postav se mají vzájemně doplňovat, odrážet a předznamenávat, abychom si mohli sami určit, jakým způsobem příběh hry Alan Wake 2 zažijeme.

Novinka od Remedy nabídne také několik unikátních lokací. Příběh Andersonové nás konkrétně zavede do tří hubů - samotného města Bright Falls, okolí jezera Cauldron a nehostinného městečka Watery. Za Alana si zase zahrajeme v samotném Temném místě, které nabízí měnící se realitu s nejasnými pravidly.

Pokud by vám to nestačilo, máme tu ještě jednu zajímavost. Pokud sledujete a znáte tvorbu studia Remedy, pravděpodobně jste poznali kreativního ředitele Sama Lakea. Ten ale tentokrát nepropůjčil svou tvář Maxovi Paynovi, ale kolegovi Andersonové jménem Alex Casey. Ano, v plnohodnotném Alanovi Wakeovi 2 se zhmotní i protagonista Wakeových knih, který je inspirován právě Maxem Paynem. A tak je nejspíš jen logické, že ho ztvárnil Sam Lake, jehož věčný úšklebek, nakrčené čelo a zvednuté obočí tvoří tvář, kterou Max Payne nosil v prvním díle z roku 2001.

A kdy Alan Wake 2 vyjde? Ukázalo se, že jeho dabér Matthew Porretta před několika dny nekecal. Hra skutečně dorazí na trh letos v říjnu, konkrétně 17. října/októbra 2023, a to ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5. A protože hru vydává na všech platformách divize Epic Games Publishing, na vydání na Steamu raději zapomeňte.