Sportovní hry, konkrétně hry od společnosti EA, se již delší dobu netěší velké popularitě. Asi každý si pamatuje fiasko s kartičkami a kritiku systému mikrotransakcí v sérii FIFA. A Fify se týká i jedna naše dnešní novinka. Novinky to jsou vlastně dvě a ani jedna bohužel není pro hráče dobrá.

Electronic Arts ohlásila, že značku FIFA nechává za sebou a přesouvá se k vlastní značce s názvem EA Sports FC. Jedná se prakticky stále o stejný fotbal, ale již bez licence FIFA. To už nějakou dobu víme. S tímto přechodem však EA zavádí i změny, které se hráčům moc nelíbí.

Fanoušci, co hrají FIFA 23 by měli zamířit do herního obchodu a zkontrolovat ceny herní měny. Takzvané FIFA Points. Ty totiž bez varování ze strany EA poskočily s cenou nahoru v rozmezí od 10 % (12 000 FIFA bodů) do 25 % (100 FIFA bodů). Jediným rozdílem v ceně zůstává měna, kterou při nákupu používáte. V případě největšího balíčku, tedy 12 000 bodů, dělá nyní rozdíl 550 Kč.

Celá situace nejspíš odráží dění ve světě a všeobecné zdražování. O něco málo levnější body zůstávají pro vlastníky předplatného EA Play. I zde se ale ve výsledku jedná o dražší nákup než před zvýšením cen.

EA se ke zdražení zatím nijak nevyjádřila, ale jedná se o krok, který u hráčů pozitivní reakce určitě nevyvolá.

Druhá zpráva se netýká čistě fotbalu, ale her od EA Sports obecně. Společnosti Nike Virtual Studios a EA Sports uzavřely partnerství a v budoucích hrách od EA Sports se objeví kosmetické doplňky z edice .SWOOSH. EA zprávu odhalila na svém blogu se slovy: „Nová spolupráce se značkou Nike a EA Sports se postará o nové strhující zážitky a zcela nové úrovně doplňků v ekosystému EA Sports.“ Následně se na twitterovém účtu .SWOOSH objevilo kratičké video, které nám přibližuje, co mělo EA svou zprávou na mysli.

.SWOOSH použilo Polygon blockchain pro zabezpečení virtuálních výtvorů značky Nike. Ve videu můžeme vidět černou fotbalovou helmu s fialovým průzorem a logem Nike. Co však nás jako hráče zajímá, je způsob, jakým se helma prezentuje. Objevuje se totiž na digitální kartičce, která obsahuje unikátní ID kód dané helmy.

Čímž se nejspíš koukáme na nechvalně známý systém NFT předmětů. Jelikož se jedná o helmu, bude tento předmět patřit do série Madden. Nakonec můžeme vidět i pár fotbalových míčů, které dávají najevo, že příští fotbalová hra od EA nejspíš také nebude těchto předmětů ušetřena.

V EA dále kráčí po tenkém ledě a zkouší, co jsou hráči schopni pro své oblíbené virtuální sporty vydržet. Myslíte, že se vážně jedná o nechvalně proslulé NFT předměty, nebo nás EA pro jednou mile překvapí? Nebo co říkáte na zdražení balíčků s herní měnou, které si už nyní vyslechlo kritiku od hráčů?