České hráče v právě ukončeném roce nejvíce učarovalo kouzelné akční RPG dobrodružství Hogwarts Legacy, hlásí obchody JRC a Smarty, které připravily souhrn nejprodávanějších her a konzolí za rok 2023.

Úspěch Hogwarts Legacy komentuje Petr Kratochvíl: „Už od spuštění předobjednávek nám bylo jasné, že půjde o doslova kouzelný titul, kterému se povede nejen při startu prodejů, ale minimálně i po zbytek roku. Titul měl k nasbírání skvělých prodejních čísel skoro celý rok a dokázal se objevit také v několika cenových akcí. Na konci roku mu rovněž a významně pomohla vánoční atmosféra Harryho Pottera.“

V JRC a Smarty se dařilo také fotbalu, na druhém místě skončil EA Sports FC 24 a na třetím FIFA 23 z roku 2022. Z novinek se dařilo také PlayStation 5 exkluzivitě Marvel’s Spider-Man 2.

„Čerstvé pokračování série fotbalové mánie od EA sice změnilo svůj název, ale své fanoušky si opět našlo. V celkovém žebříčku mu na paty šlape minulý ročník – FIFA 23, která se těšila extrémní oblibě a opět měla celý půl rok náskok. Zajímavostí určitě je i to, že se FIFA 23 nepřestala zcela prodávat i po vydání nejnovějšího ročníku,“ poukazuje Petr Kratochvíl.

„Titul, kterým jsme všichni žili na přelomu října a listopadu neměl moc času na získání čísel, ale i přesto se mu zadařilo. Čistá exkluzivita na PlayStation 5 zabavila hromadu hráčů a herních domácností,“ říká Petr Kratochvíl. V celkovém žebříku pak Spider-Man 2 získal nádherné páté místo,“ uvedl Kratochvíl.

Herním strojům s velkým předstihem kraluje PlayStation 5. „Ten se od začátku roku dostával na náš trh již pravidelně a dělal radost čím dál více hráčům. V létě se pak konzole stala dostupnou už pro všechny, a dokonce se poprvé dostala do cenové akce, což se následně zopakovalo při Black Friday,“ popisuje Petr Kratochvíl. Koncem roku se pak na český trh dostala nejnovější verze PlayStation 5 – model Slim, a to ve verzi s mechanikou a čistě digitální.

Druhou příčku obsadila rodina Nintendo Switch. Kombinace OLED i starších verzí konzole se těší v Česku velké oblibě, která stále roste. „Čím dál více lidí poznává kouzlo a praktičnost samotné konzole, ale i skvělé exkluzivní tituly, které si jinde nezahrají,“ dodává Kratochvíl. První trojku pak uzavírá Xbox – konkrétně Xbox Series X a Xbox Series S.

10 nejprodávanějších her roku 2023 v JRC a Smarty

  1. Hogwarts Legacy
  2. EA Sports FC 24
  3. FIFA 23
  4. Grand Theft Auto V
  5. Marvel’s Spider-Man 2
  6. Minecraft
  7. God of War Ragnarök
  8. NHL 23
  9. Gran Turismo 7
  10. NHL 24

10 nejprodávanějších novinek roku 2023 v JRC a Smarty

  1. Hogwarts Legacy
  2. EA Sports FC 24
  3. Marvel’s Spider-Man 2
  4. NHL 24
  5. Assasin’s Creed Mirage
  6. Diablo IV
  7. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
  8. Star Wars Jedi: Survivor
  9. Resident Evil 4
  10. Call of Duty Modern Warfare 3

Nejprodávanější herní stroje roku 2023 v JRC a Smarty

  1. PlayStation 5
  2. Nintendo Switch
  3. Xbox Series
  4. Herní počítače TIGO
  5. Asus ROG Ally