V Sony nikdo netlačí na Naughty Dog, aby vytvořili další Uncharted a The Last of Us, a to navzdory komerčnímu úspěchu obou sérií. Příběh Nathana Drakea je uzavřen a v Naughty Dog zřejmě nevidí smysl, proč se k Uncharted po A Thief's End, který byl jednou z jejich nejprodávanějších her, vracet.

Podobná situace může nastat u The Last of Us, přiznal Neil Druckmann v rozhovoru pro BuzzFeed. Vše záleží na tom, zda vymyslí dostatečně přesvědčivý příběh pro The Last of Us Part 3. Když ne, může příběh Ellie skončit The Last of Us Part 2, protože má velmi silný konec a takhle klidně může příběh skončit. To přiznává v době, kdy seriálová adaptace The Last of Us na HBO láme rekordy ve sledovanosti a má pozitivní recenze.

„Vím, že spousta lidí se zajímá o hru The Last of Us: Part 3 a o to, jestli k ní dojde, nebo ne. Jediné, co mohou říct, je, že v Naughty Dog máme jako studio pod křídly Sony spoustu příležitostí. Jsou vydavateli našich her a financují projekty. Podporují nás na každém kroku a umožňují nám následovat naše vášně. Lidé si myslí, že když je hra úspěšná, je studio pod tlakem, aby vytvořilo pokračování, ale ve skutečnosti tomu tak vůbec není,“ prohlásil spoluprezident Naughty Dog.

„Například série Uncharted je obrovským hitem a Uncharted 4 je jednou z našich nejprodávanějších her. Rozhodli jsme se však uzavřít poslední příběhová vlákna a tím to končí. Musíme jít dál,“ dodal Druckmann.

Na druhou stranu to neznamená, že se s Uncharted už nesetkáme. Na konci minulého roku The Leaker informoval, že od Sony dostal zelenou restart Uncharted. Ten má mít přednost před plnohodnotným pátým dílem. Už dříve se spekulovalo o jiném studiu, co převzalo Uncharted, zatímco Naughty Dog budou na práci pouze dohlížet.

Minimálně v rámci Sony vzniká nový tým nejen pro nové tituly, ale i pro odkaz Uncharted. Alespoň to prohlásila Christina-Marie Drake McBreart, když se jako náborářka připojila k Naughty Dog. V nabídce práce z konce loňského roku se zase uvádělo, že nový interní vývojový tým v Sony vyvíjí společně s Naughty Dog hru založenou na milované sérii.

Se spin-offy nebo remastery Uncharted od jiných studií jsme se v minulosti setkali, například Uncharted: Golden Abyss od Bend a Uncharted: The Nathan Drake Collection od Bluepoint Games, zatímco Naughty Dog po čtyřce vytvořili ještě Uncharted: The Lost Legacy, samostatné rozšíření s příběhem Chloe Frazer, jež hledá Ganeshův kel v pohoří Západní Ghát v Indii. Hlavní hrdina série, Nathan Drakea, byl v The Lost Legacy zmíněn jen letmo. Proto si dokážu představit, že by Uncharted pokračovalo bez Nathana. Co vy?

V současné době v Naughty Dog pracují na samostatné multiplayerové hře ze světa The Last of Us, bude mít zcela nový příběh i postavy, které se snaží přežít v jiném městě. To jsme v The Last of Us dosud neviděli. Má to být další kapitola ve světě The Last of Us. Něco málo naznačují dva artworky.

Otázkou tak zůstává, jak je to s tím načrtnutým příběhem pro The Last of Us Part 3, který v Naughty Dog měli už v roce 2021.

Série The Last of Us od své premiéry v roce 2013 prodala více než 37 milionů kopií. V roce 2022 se první díl v remaku dostal na PlayStation 5 a 3. 3. 2023 vyjde na PC.

Koncepty z multiplayeru The Last of Us: