V polském studiu CD Projekt RED mají rozhodně o práci postaráno. Vývojáři se snaží spasit Cyberpunk 2077, nadále usilují o to, aby alespoň jednou vydali pro karetní Gwent: The Witcher Card Game velkou aktualizaci, která by spolu se zajímavými změnami a novinkami nepřinesla i nálož nových chyb, a navíc připravují next-gen upgrade veleúspěšného Zaklínače 3, na němž pracují spolu se studiem Saber Interactive, autory portu hry pro Switch. A jak se zdá, nejedná se o jediný externí subjekt, který by se mohl na grafickém vylepšení pro nové konzole a PC podílet.

Přečtěte si také: CD Projekt představil plány pro Zaklínače a Cyberpunk

Server Kotaku upozornil na nejnovější vyjádření autora populárního modu The Witcher 3 HD Reworked Project. Modder Halk Hogan, jehož modifikace zlepšuje rozlišení a obecně kvalitu mnoha textur a objektů Zaklínače 3, v komentářích na YouTube omluvil delší období ticha z jeho strany tím, že od CD Projektu RED obdržel zprávu s nabídkou spolupráce. „I když to ještě není jisté, je velmi pravděpodobné, že HDRP bude zahrnutý v oficiálním updatu pro novou generaci,“ uvádí sám modder.

Samotné studio posléze pro Kotaku potvrdilo, že probíhají snahy o navázání komunikace a spolupráce s modderskou komunitou, přičemž se zdá, že autor HD Reworked Projectu není jediný, kdo upoutal pozornost tvůrců. „Kromě našich vlastních vývojových snah ohledně chystané next-gen verze Zaklínače 3 pro Xbox Series X|S, PlayStation 5 a PC také jednáme s tvůrci několika modů pro verzi hry z roku 2015.“

CD Projekt RED však zároveň naznačuje, že zatím nedošlo k žádné konkrétní dohodě, tudíž ani nemohl potvrdit, zda budou moddeři za podíl na next-gen upgradu či vyloženě za zahrnutí jejich práce do celého projektu odměněni. Aktuálně tedy není úplně jasné, co ze snahy studia spolupracovat s moddery vzejde a jak to ovlivní next-gen verzi Zaklínače 3. Pokud ale všechno dopadne ke vzájemné spokojenosti všech zúčastněných stran, mohlo by se jednat o zajímavý krok, který se v dnešní době tak často nevidí.

Případy, kdy tvůrci hry spolupracují s moddery, samozřejmě existují. Jedná se o jeden z nejproslulejších rysů studia Valve, známe také případy, kdy se moddeři postarali o oficiální DLC pro nějakou hru, například pro Mount & Blade: Warband od studia TaleWorlds Entertainment či z poslední doby pro Armu 3 od Bohemia Interactive. Croteam zase uvedl komunitní práci ve velké aktualizaci Serious Sama 2.

Přečtěte si také: Next-gen verze Cyberpunku 2077 nebudou dražší. Vylepšeného Zaklínače 3 chystá Saber

Sám CD Projekt má v tomto směru také jisté zkušenosti, stačí si vzpomenout na poslední významný patch pro prvního Zaklínače, který do hry přidal pět dobrodružství vytvořených fanoušky. Nemluvě o tom, že několik zaměstnanců studia pochází z modderské komunity, což je charakteristické i pro ostatní studia zmíněná v předešlém odstavci. Spolupráce s moddery na oficiálním grafickém upgradu pro PC a nové konzole je ale přeci jen vcelku ojedinělá záležitost, která však do určité míry dává smysl. Proč koneckonců znovu dělat od nuly něco, co již moddeři s úspěchem provedli, i když jen na jedné platformě? Doufejme tedy, že se spolupráce vydaří a next-gen upgrade Zaklínače 3 bude díky ní o to lepší a zajímavější.

Vydání Zaklínače 3 v nativní verzi pro PS5 a Xbox Series X|S, která slibuje například podporu ray-tracingu či rychlejší načítání, očekáváme ve druhé polovině tohoto roku. Vylepšení pro PC by měla být k dispozici formou patche pro původní hru z roku 2015 i pro později vydanou, samostatně dostupnou GOTY edici, automaticky zahrnující základní hru a obě expanze. Upgrade na next-gen verzi bude k dispozici zdarma každému, kdo již hru vlastní ve verzi pro PC, PS4 nebo Xbox One.