Před necelým měsícem společnost Microsoft koupila ZeniMax Media s Bethesdou za 7,5 miliardy dolarů. Od posledního víkendu se internetem nesou spekulace (zejména na Twitteru a Redditu), že dalším cílem Microsoftu je Ubisoft. Akvizice má být prý velmi brzy dokončena a poté s velkou pompou oznámena. Dá se ale takovým informacím věřit?

Není pochyb o tom, že si Microsoft může dovolit koupit další velkou firmu. Navíc generální ředitel Microsoftu, Satya Nadella, dříve vysvětlil, že je pro ně jednodušší koupit již funkční studia s historií než zakládat úplně nové týmy. To ale neznamená, že majitel Windows a konzolí Xbox nezakládá nová studia. V roce 2018 bylo v oblasti Santa Monica zřízeno studio The Initiative pod vedením Darrella Gallaghera, které od té doby nabírá zkušené kolegy z firem jako je Naughty Dog nebo Rockstar.

Současná spekulace má ale pár chyb na kráse. Zdroj využívá příspěvky Toma Warrena, šéfredaktora The Verge, a de facto je padělá. Druhým významným důkazem je, že francouzský Ubisoft na rozdíl od ZeniMaxu není soukromou společností, ale nadnárodní společností obchodovatelnou na burze cenných papírů. Z toho důvodu by Microsoft nejprve musel podat veřejnou nabídku, stejně jako kdysi Vivendi. Francouzský mediální holding postupně zkupoval akcie Ubisoftu a snažil se ho ovládnout. Tomu se ale Yves Guillemot se svými bratry bránil a snažil se, aby Ubisoft zůstal nezávislou rodinnou společností. To se nakonec povedlo.

Přečtěte si také: Nové hry od Bethesdy nemusí vycházet na PlayStation 5

Od té doby Guillemot tvrdí, že Ubisoft není na prodej. Ano, tvůrci a vydavatelé her jako Assassin's Creed, Watch Dogs, Far Cry, The Division nebo Ghost Recon mají v poslední době problémy, ale nic nenasvědčuje tomu, že by jim chyběly peníze. Oni spíše ztratili směr a báli se riskovat, zkusit něco jiného a drželi se zajeté šablony.