Od loňského roku víme o chystaném vylepšení Metra Exodus pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Dnes ukrajinské studio 4A Games zveřejnilo první podrobnosti, které rozhodně potěší.

Před dvěma lety se vývojáři rozhodli vylepšit svůj engine, aby mohli dosáhnout lepší kvality hry na počítačích a nové generaci konzolí od Sony a Microsoftu. Výsledkem je, že Metro Exodus na PlayStationu 5 a Xboxu Series X poběží v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu s plnou podporou ray-tracingu pro lepší nasvícení - průkopnický Ray Traced Global Illumination (RTGI) a Ray Traced Emissive Lighting.

Konzole budou těšit z radikálně rychlejšího načítání, 4K textur a funkcích specifických pro platformu, včetně vylepšeného prostorového zvuku a snížení latence ovladače na Xboxu a podpory haptické odezvy u DualSense na PS5. U Xboxu Series S se tvůrci zaměřují na rozlišení 1080p s ray-tracingem. Frekvenci snímků za sekundu v současné době nechtějí slibovat.

4A Games pracují ještě na dalších vylepšeních, včetně možnosti poprvé změnit FOV. Vylepšení platí pro základní hru i dodatečný obsah a dostanou ho zdarma všichni, co vlastní Metro Exodus na PS4 nebo Xboxu One. Důležité je zachovat pouze značku dané platformy. Next-gen update bude dostupný později v letošním roce.

Představena byla také Metro Exodus Enhanced Edition pro moderní počítače. Tahle edice bude už v minimálních požadavcích vyžadovat grafickou kartu podporující ray-tracing. Z toho důvodu se bude prodávat zvlášť, ale nebojte, pokud vlastníte Metro Exodus na PC přes Epic Games Store, Steam nebo GOG, můžete se na PC Enhanced Edition těšit během jara letošního roku.

Vylepšená PC verze zahrne další funkce ray-tracingu, včetně Advanced Ray Traced Reflections a podporu DLSS 2.0 od Nvidie, která nabídne ostřejší a detailnější obraz a vyšší rychlost snímků a rozlišení. Na PC si díky tomu všimnete lepšího nasvícení i krásnějších detailů.

Metro Exodus je nyní dostupné na PC, PS4 a Xboxu One s českými titulky.