Jistě, projekt Metal Gear Solid Delta: Snake Eater, nedávno odhalený remake kultovní akce Metal Gear Solid 3: Snake Eater z roku 2004, zní zajímavě. Ale máme takový pocit, že pro mnoho hráčů a příznivců tvorby japonské společnosti Konami a studia Kojima Productions bylo zajímavější souběžné odhalení kolekce Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1.

Důvod je prostý - kolekce nám má dát možnost znovu si zahrát značnou část sérií Metal Gear a Metal Gear Solid, konkrétně Metal Gear (1987), Metal Gear 2: Solid Snake (1990), Metal Gear Solid (1998), Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2001) a konečně Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004). Dosud přitom nebylo zcela jasné, na jaké platformy Master Collection Vol. 1 zamíří a kdy přesně dorazí na trh, nyní ale máme díky novému traileru zcela jasno.

Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 vyjde 24. října/októbra 2023 ve verzích pro PlayStation 5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch a PC (Steam). To znamená, že PC hráči dostanou po 19 letech konečně možnost zkusit si třetí díl ságy z pera slavného designéra Hidea Kojimy a jeho týmu. I Metal Gear 2: Solid Snake vyšel jen ve verzi pro počítač MSX2 (a po letech také na mobilech), takže v tomto případě můžeme rovněž mluvit o určité premiéře na současných platformách.

Ačkoliv se na to možná občas zapomíná, ostatní hry, které jsou součástí kolekce, na PC vyšly. První i druhý díl série Metal Gear Solid však můžeme považovat za důkazy toho, že mizerné PC porty vycházely vždy a za všech okolností a že rozhodně nejsou záležitostí posledních let. Pár let staré vydání obou titulů v obchodě GOG.com, jež doplnila také řádná PC verze originálního Metal Gearu, jim ale trochu napravilo reputaci. A jestli se ptáte, co uživatelé konzolí od Nintenda, tak ti si mohli alespoň kdysi zahrát Snake Eatera na kapesním Nintendu 3DS zásluhou zvláštní verze jménem Metal Gear Solid: Snake Eater 3D.

Pokud jde o to, jaké verze jednotlivých dílů série Metal Gear Solid kolekce nabídne, první díl bude zjevně k dispozici v původní podobě doplněné o VR Missions a Special Missions. Sons of Liberty a Snake Eatera si zase budeme moci užít ve verzích, jež pocházejí z konzolové kompilace Metal Gear Solid: HD Collection.

Master Collection Vol. 1 nabídne také různé bonusy, například digitální soundtrack, komiksové adaptace prvního a druhého dílu Metal Gear Solid nebo originální Metal Gear a jeho svým způsobem pokračování jménem Snake's Revenge ve verzích pro Famicon a NES. Kdo ví, třeba se touto cestou Konami konečně podaří přesvědčit širší veřejnost o tom, že Hideo Kojima nebyl vždy automaticky synonymem pro PlayStation a spolupráci se Sony. Ale když už je řeč o Sony, snad nám v první řadě Konami dá někdy možnost zahrát si Metal Gear Solid 4: Guns of Patriots z roku 2008 i jinde než jen na PS3. Doufejme, že se dočkáme s Master Collection Vol. 2. Vynikající spin-off Metal Gear Solid: Peace Walker původem z PSP a z roku 2010 by také bodnul.