Sněmovna lordů, horní komora Parlamentu Spojeného království, požaduje, aby lootboxy byly klasifikovány jako hazard. Zpráva lordů o sociálním a ekonomickém dopadu hazardních her vyzývá vládu, aby okamžitě podnikla kroky k začlenění lootboxů do legislativy a předpisů o hazardních hrách. Pokud by k tomu došlo, tak by všechny hry s lootboxy byly regulovány v souladu s předpisy o hazardních hrách. To by byl velký problém mimo jiné pro sérii FIFA od EA Sports, která má oblíbený mód Ultimate Team postavený právě na lootboxech. Tyto kartičky vydělávají společnosti Electronic Arts přes miliardu dolarů ročně. A zejména v Británii je FIFA velmi populární a pravidelně se jedná o jednu z nejprodávanějších her roku, často ji vidíme v žebříčku deseti nejprodávanějších her týdne, a to i několik měsíců po vydání nejnovějšího dílu.

Britové se „otevíráním krabiček“ zabývali v minulém roce. Tamní komise přišla se závěrem, že lootboxy nelze klasifikovat jako hazard, a to z důvodu toho, že odměny a předměty, které z lootboxů získáte, nelze nijak legálně a oficiálně monetizovat, nemají tedy žádnou peněžní hodnotu. Přesto komise uznala, že zejména na mladé hráče mohou mít významný dopad - v souvislosti s nadměrným nákupem balíčků. Podle Neile McCarthura existují případy, v nichž lze brát lootboxy za hazard, ovšem legislativa myslí pouze na soutěže o ceny, ale lootboxy jsou spíše podobné loteriím. To ale Sněmovně lordů nestačí a požaduje okamžitou změnu zákonu.

Přečtěte si také: Americký senátor chce zakázať Lootboxy a Pay-to-Win mechaniky v hrách

Vláda Spojeného království má v úmyslu problém s lootboxy opět prozkoumat. Lordi ale upozorňují, že je nutná okamžitá reakce, aby byli ochráněni nejmladší. Lordi přiložili k výzvě údaje, že 55 tisíc dětí ve věku 11 až 16 let má problém s hazardem, což může vést potenciálně právě k videohrám.

Lord Grade, předseda výboru, během rozhovoru v BBC Breakfast poznamenal, že v mnoha zemích jsou lootboxy regulovány. Vlády jiných zemí tedy vidí v lootboxech nebezpečí, zejména pro děti (například Belgie nebo Havaj je zakázala). Stejně by se měla zachovat Británie a klasifikovat lootboxy jako hazard.

Připomeňme ještě, že některé vydavatelé společnosti lootboxy postupně ze svých her odstranily, případně změnily jejich „styl“.