Ceny Grammy, které lze považovat za hudební ekvivalent filmových Oscarů, už pár let můžeme vnímat i jako něco víc než jen častý terč vtípků z nejstarších sezón seriálu Simpsonovi. Od minulého roku jsou totiž udělovány i v oblasti videoherních soundtracků. A zatímco loni si Grammy odnesli autoři hudby pro Assassin's Creed: Valhalla od Ubisoftu, tentokrát zabodovaly orchestrální tóny z předaleké galaxie.

Cenu Grammy v kategorii nejlepší soundtrack pro videohry a další interaktivní média tentokrát získali skladatelé Stephen Barton a Gordy Haab, kteří mají na svědomí parádní hudební doprovod akční adventury Star Wars Jedi: Survivor od Electronic Arts a studia Respawn Entertainment. Jejich tvorba přitom porazila hudbu určenou pro God of War: Ragnarök, Hogwarts Legacy, Stray Gods: The Roleplaying Musical a Call of Duty: Modern Warfare 2. Aby bylo jasno, máme na mysli Call of Duty: Modern Warfare 2 z roku 2022, ne Call of Duty: Modern Warfare 2 z roku 2009. Koneckonců soundtrack původního Modern Warfare 2, pod nímž je podepsán Lorne Balfe (Hans Zimmer složil jen ústřední motiv), by jen těžko někdo v jakýchkoliv cenách dokázal porazit.

Ale zpět k vítězům Grammy a novému hernímu dobrodružství Jedie Cala Kestise. Za zmínku totiž stojí, že studio Respawn Entertainment už v minulosti dokázalo ulovit Oscara, a to zásluhou krátkého dokumentu Colette, který byl natočen pro potřeby jinak spíše nepovedené a neúspěšné VR střílečky Medal of Honor: Above and Beyond z roku 2022. A teď má Grammy za Star Wars Jedi: Survivor. Respawnu se tak začíná dařit sbírání cen, které si se světem počítačových a konzolových her běžně nespojujeme.

Album s celým názvem Star Wars Jedi: Survivor - Original Video Game Soundtrack je přitom už nějakou dobu běžně k dispozici v rámci snad všech běžně rozšířených streamovacích platforem, takže pokud si chcete vítězný kousek poslechnout, nemusíte nutně vstupovat do samotné hry. Ale pozor, soundtrack má téměř 4 hodiny, takže jeho poslech vám nejspíš nějaký čas zabere. V souvislosti s nominacemi na Grammy pak Stephen Barton na konci minulého roku zdarma vydal PDF s notami celého soundtracku. Což reálně znamená úctyhodných 1444 stránek hudby, které pokrývají vše od Coruscantu až po Tanalorr.