Kdybychom si měli vsadit, jakou hru, která má vyjít do konce letošního roku, odloží na rok 2025, ještě nedávno bychom zvolili akční adventuru Indiana Jones and the Great Circle. Ne že by snad něco naznačovalo, že vývojáři ze švédského studia MachineGames práci nestíhají, ale dosavadní marketing, který je v režii vydavatele Bethesda Softworks, v nás nevyvolával pocit, že bychom si nové videoherní dobrodružství nejslavnějšího filmového archeologa mohli opravdu zahrát ještě letos. Ale nakonec to tak přece jen bude.

V průběhu zahájení letošního Gamescomu v Kolíně nad Rýnem došlo na vydání nové ukázky, kterou nás doprovází hlas Indyho představitele Troye Bakera. Tentokrát jsme namísto tradičního traileru dostali jakousi míchanici cut-scén, ukázek procesu motion-capture a prvních pořádných záběrů z hraní. A pokud se vám kombinace pohledu první a třetí osoby, řešení hádanek, švihání bičem, mlácení nácků a střílení z revolveru zamlouvá, zakroužkujte si datum 9. prosince/decembra 2024. Tedy pokud vlastníte Xbox Series X|S nebo dostatečně silné PC.

A pokud ne? Tak si počkejte na jaro 2025. Ano, spekulace se potvrdily a Indiana Jones and the Great Circle je další hrou, která formálně přestává být exkluzivitou pro ekosystém Microsoftu, jelikož na jaře příštího roku vyjde i ve verzi pro PlayStation 5. Což je skvělá zpráva, jelikož sláva značky Indiana Jones chtě nechtě upadá a aktuálně je docela dobře možné, že The Great Circle bude poslední větší Indyho dobrodružství, jaké dostaneme.

Další filmy po loňské premiéře snímku Indiana Jones a nástroj osudu nejsou v plánu, ze zpráv o seriálech nikdy nic nebylo, jiné videoherní počiny dosud nebyly oznámeny a originální romány a komiksy už nevycházejí pěknou řádku let. Opravdu to vypadá, že společnosti Disney a Lucasfilm, které Indianu vlastní a spravují, nemají do budoucna žádné velké plány, pokud pomineme The Great Circle a novou atrakci v Disney Worldu na Floridě. Takže ze hry vznikající za spolupráce MachineGames, Bethesdy Softworks a divize Lucasfilm Games může být docela dobře opravdovější rozlučka se slavným archeologem než pátý hraný film.

Taková rozlučka by přece jen měla být dostupná na co největším množtví platforem. Nezapomínejme navíc, že předtím, než Microsoft koupil Bethesdu, se počítalo s tím, že půjde o multiplatformní projekt. Teprve v rámci akvizice došlo k úpravě původní dohody s Disneyem a Lucasfilmem, která měla z nového herního Indyho udělat exkluzivitu pro Xbox a PC. Nyní se tak svým způsobem vše vrací do původních kolejí. Snad nakonec jízda po těch kolejích nebude připomínat bolestivou honičku v důlních vozících z filmu Indiana Jones a Chrám zkázy.

Jak je každopádně v dnešní době zvykem, za předobjednávku nebo v případě, že si platíte Game Pass, dostanete balíček The Last Crusade Pack, jenž obsahuje oblek Traveling Suit a bič Lion Tamer. Obojí je inspirované filmem Indiana Jones a Poslední křížová výprava. V prodeji bude také Premium edice, která zajišťuje přístup k placenému příběhovému DLC The Order of Giants, jež vyjde někdy později, k digitálnímu artbooku a k oděvu vycházejícímu z Chrámu zkázy. To všechno za cenu 99,99 eur (základní edice vás vyjde na obligátních 69,99 eur).

Nikoho už snad nepřekvapí, že pokud si koupíte prémiovou edici, budete moci hrát o 3 dny dříve, takže tu zase máme onen otravný několikadenní odklad pro ty, kteří se spokojí se základní verzí. A pokud se naopak nespokojíte se vším, co dosud bylo zmíněno, měli byste začít pokukovat po nabídce zahraničních obchodů, v nichž by se mohla objevit sběratelská edice. Ta obsahuje navrch steelbook v Jumbo provedení, globus s tajnou přihrádkou, repliku artefaktu s aktivačním kódem digitální prémiové edice hry a Indyho deník.

A ještě jedna věc. Nvidia oznámila, že Indiana Jones and the Great Circle na PC nabídne podporu DLSS 3.5 a plného ray tracingu k odhalení jedné z největších záhad historie. Díky tomu bude dobrodružství z posvátných sálů Vatikánu i potopených chrámů v Suchotaji vypadat mnohem lépe. Tak to alespoň stojí v čerstvé tiskové zprávě. Na Steamu se dokonce objevily minimální HW požadavky, které najdete níže.

MINIMÁLNÍ HW NÁROKY

  • Operační systém: Windows 10 64bit
  • Procesor: Intel Core i7 @ 3.3GHz nebo lepší, AMD Ryzen 5 @ 3.1Ghz nebo lepší
  • Paměť: 16 GB RAM
  • Grafická karta: nVidia Geforce RTX 2060 8 GB, AMD Radeon RX 6600 8 GB
  • Dodatečné poznámky: vyžadován SSD

Pokud si předobjednáte Premium edici hry ve verzi pro PC (Steam, Microsoft Store) nebo Xbox Series X|S, bude pro vás Indiana Jones and the Great Circle k dispozici od 6. prosince/decembra 2024. Ostatní uživatelé Xboxu a osobních počítačů si budou muset počkat na 9. prosince/decembra. Od tohoto data bude hra také součástí Game Passu, zatímco port pro PlayStation 5 bude následovat na jaře 2025.