Monkey Island. Dnešním hráčům už tato značka nejspíš moc neřekne. Těm, kteří vyrůstali v 90. letech s adventurami od LucasArts nebo se o ně začali zajímat později, ať už díky skvělému humoru nebo potřebě zjistit, zda byly všechny ty hádanky vážně tak náročné a/nebo nesmyslné, ale pirátský svět génia Guybrushe Threepwooda, piráta LeChucka a guvernérky Elaine určitě není třeba představovat.

Celou sérii v roce 1990 odstartovala adventura The Secret of Monkey Island, na níž tým z LucasArts pod vedením Rona Gilberta navázal v následujícím roce s druhým dílem s podtitulem LeChuck's Revenge. Poté si dala značka na šest let pauzu, aby se vrátila v roce 1997 s projektem The Curse of Monkey Island. Sice už na něm nepracovali někteří původní tvůrci včetně Gilberta jakožto otce Monkey Islandu, ale i tak šlo o skvělou adventuru. Původní sérii adventur následně v roce 2000 uzavřela hůř přijatá hra Escape from Monkey Island, která znamenala především přechod od kreslené animace k 3D zpracování.

Během druhé poloviny roku 2009 se však značka vrátila na scénu zásluhou studia Telltale Games, které vytvořilo epizodickou adventuru Tales from Monkey Island. Od LucasArts jsme se navíc v letech 2009 a 2010 dočkali speciálních edic, potažmo remaků prvních dvou dílů. Poté se ale zdálo, že už se série nikdy nevrátí. Ron Gilbert se sice po zrušení LucasArts a odkoupení Lucasfilmu společností Disney párkrát nechal slyšet, že by rád Monkey Island znovu dostal do svých rukou, ale dlouho bylo ticho. Tedy pokud pomineme občasné vydání příběhů spojených se zrušenou filmovou adaptací nebo báječný easter egg v rozšíření A Pirate's Life pro Sea of Thieves, které přineslo obsah inspirovaný Piráty z Karibiku.

Nakonec jsme se ale přece jen dočkali. Společnost Devolver Digital a divize Lucasfilm Games dnes oznámily Return to Monkey Island, novou hru od Rona Gilberta a jeho studia Terrible Toybox, v němž vznikla již adventura Thimbleweed Park, navazující na poetiku klasických titulů od LucasArts. Zajímavé přitom je, že popisek nového teaseru vysloveně hovoří o pokračování adventur The Secret of Monkey Island a Monkey Island 2: LeChuck's Revenge.

Že by Ron Gilbert a jeho tým hodlal The Curse of Monkey Island, Escape from Monkey Island a Tales from Monkey Island prostě ignorovat? Nejspíš ne, protože v teaseru můžeme vidět a slyšet nejen racka, který je určitě opět vypůjčený ze hry LOOM, ale i jednu z nejoblíbenějších postav celé série, a to mluvící lebku jménem Murray. Jenomže Murray se nám představil až v The Curse of Monkey Island. Spíše nás tedy čeká příběh, který je zasazený do doby mezi druhým a třetím dílem.

Potěší také jména, která lze v teaseru spatřit, jelikož jde o jména dalších veteránů z LucasArts, kteří už na sérii kdysi pracovali. O scénář a design hry se tak kromě Rona Gilberta stará Dave Grossman, zatímco hudbu má na starosti osvědčené trio Michael Land, Peter McConnell a Clint Bajakian. A v roli samotného Guybrushe Threepwooda se opět představí Dominic Armato. Ten hlavního hrdinu série nadaboval už ve hrách The Curse of Monkey Island, Escape from Monkey Island, Tales of Monkey Island, The Secret of Monkey Island: Special Edition a Monkey Island 2: LeChuck's Revenge Special Edition.

Oficiálnímu webu pak dominuje Mêlée Island, který jsme navštívili už v The Secret of Monkey Island. Také se zde dozvíme, že Return to Monkey Island si zahrajeme někdy během letošního roku. Tvůrci však zatím neupřesnili, na jaké platformy vyjde, jelikož jde ale o pokračování adventur s dlouholetými počítačovými kořeny, které sahají až do dob vlády operačního systému MS-DOS, určitě můžeme počítat minimálně s PC.