Netrpělivě čekáme na nástupce Grand Theft Auto V, akční adventury z roku 2013 od studia Rockstar North, která se s více než 175 miliony prodanými kusy stala druhou nejprodávanější hrou historie.

S ohledem na toto lze pochopit spekulaci, že nové GTA má stát jednu až dvě miliardy dolarů. Tvrdí to server Dexerto, tak to berte zatím s rezervou. Nicméně rozpočet ve výši dvou miliard dolarů zmiňoval loni také hacker, který zveřejnil gameplay záběry z rozpracované verze GTA 6.

Pokud to bude pravda, stane se GTA 6 nejdražší hrou v historii. Grand Theft Auto 5 mělo stát 250 milionů dolarů, ovšem od roku 2013 se toho hodně změnilo a výrobní náklady prudce vzrostly. Plus vydavatelé utrácejí více i za marketing. Podle bývalého šéfa Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios se náklady na vývoj za posledních 12 let zvýšily šestkrát.

Pro zajímavost: Destiny stálo 500 milionů dolarů, Star Citizen také 500 milionů dolarů a Cyberpunk 2077 potom asi 315 milionů dolarů. U Red Dead Redemption 2 se odhaduje rozpočet 540 milionů dolarů. Na westernové akci Rockstaru mělo pracovat více než 1 600 lidí.

Od GTA 6 všichni hodně očekávají, vysoká očekávání má jistě i společnost Take-Two Interactive. Takže bychom se nedivili, kdyby miliarda až dvě byla pravda. Ono si stačí vzpomenout, jak GTA 5 za pouhé tři dny v tržbách dosáhlo na miliardu dolarů.

Také se objevil jakýsi dokument týkající se pronájmu fasády hotelu v Miami. Take-Two si má prostor pronajmout na rok, počínaje letošním létem, na nějakou velkou AAA hru. Dle všeho jde ale o podvod, který napsal ChatGPT.