Už koncem příštího měsíce se v Singapuru koná první ročník olympiády esport her, jehož součástí bude několik zvučných jmen. Překvapivě byl zahrnut i battle royale hit Fortnite, který bude ovšem prezentován v trochu jiném světle. Na olympiádu totiž nepatří hry, kde se zabijí. Kvůli tomu bude Fortnite odrážet soutěž ve sportovní střelbě a prověří přesnost v míření a orientaci v prostoru.

Fortnite se jako olympijská disciplína zapisuje pět let poté, co Thomas Bach, prezident Mezinárodního olympijského výboru, tvrdil, že v olympijském programu nemůžou mít hru, která propaguje násilí nebo diskriminaci.

„Každý bojový sport má samozřejmě svůj původ ve skutečném boji mezi lidmi. Ale sport je o tom civilizovaným vyjádřením. Pokud máte egames [esporty], kde jde o to někoho zabít, nelze to uvést do souladu s našimi olympijskými hodnotami,“ tvrdil tehdy. Teď bude Fortnite přímo propojeno s Olympic Esports Series 2023 a ve hře bude speciálně navržený ostrov propagující olympijskou událost.

Fortnite doplní Gran Turismo 7 v kategorii motorsportu, taneční sporty zastupuje Just Dance od Ubisoftu a bojové hry Virtual Taekwondo, o kterém jste pravděpodobně nikdy neslyšeli. Další sporty už budou v rámci mobilních herních aplikacích pro cyklistiku, lukostřelbu, baseball, plachtění a tenis. Například u lukostřelby jde o hru Tic Tac Bow, jež „kombinuje tradiční požadavek na přesnost s volbami klasické hry s tužkou a papírem“. Ať už to znamená cokoliv.

Čtyřdenní festival virtuálních sportů a her se koná v Singapuru od 24. 6. 2023. Soutěž bude živě přenášena prostřednictvím oficiálních webových stránek olympiády a kanálů organizace na sociálních sítích.