FIFA 22 se přidává k dalším hrám, které se ve verzi pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S budou prodávat o 10 dolarů/eur dráž než pro PS4 a Xbox. Zájemci o FIFA 22 u next-gen konzolí musejí počítat s cenou 79,99 eur.

Na českých digitálních obchodech PlayStation Store a Xbox Store to znamená cenu 2099 Kč, zatímco v kamenných obchodech a e-shopech by cena měla být necelé dva tisíce.

Pokud si koupíte FIFA 22 pro PS4 nebo Xbox One, tak upgrade na next-gen verzi nebude zadarmo. Loni zavedený systém Dual Entitlement, jenž umožňoval bezplatné vylepšení na novou generaci konzolí, bude dostupný pouze u Ultimate Edition za 99 eur (2699 Kč).

Přečtěte si také: Možná lákání na nové Company of Heroes, Death Stranding s novou obtížností

„Pokud hrajete verzi FIFA 22 pro PlayStation 4, budete se moci spojit a hrát s dalšími hráči, kteří hrají stejnou verzi FIFA 22, bez ohledu na to, zda hrají na PlayStation 4 nebo PlayStation 5. Totéž platí pro verzi FIFA 22 pro Xbox One, kde budete moci hrát s dalšími hráči, kteří hrají stejnou verzi hry na Xbox One nebo Xbox Series X|S,“ uvádí raději Electronic Arts.

Hráči krok EA kritizují a tento přístup s placeným upgradem se jim nelíbí. Zejména v době, kdy je nedostatek konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

FIFA 22 byla představena v neděli odpoledne, na PS5, Xboxu Series X/S a Google Stadia se pochlubí novou technologií HyperMotion, která má přinést propracovanější fotbal s chytřejší umělou inteligencí, novými animacemi i lepší fyzikou míče. Více jsme napsali zde.

PC BEZ VELKÝCH INOVACÍ

Na PC bohužel tato nová technologie nebude a PC verze bude shodná s PS4 a Xbox One. Při nástupu konzolí PS4 a Xbox One se v EA zachovali stejně a odůvodňovali to systémovými požadavky, které by v případě přidání nové technologie byly příliš vysoké. To pro mnohé hráče působí jako špatný vtip.

Jako vtip to mohou brát i letos. Výkonný producent Aaron McHard britskému Eurogameru řekl, že provedli analýzu, kterou verzi FIFA 22 by měli nabídnout na počítačích. V této analýze vzali v úvahu hardwarové možnosti počítačových fanoušků série FIFA.

„Když jsme se podívali na výsledky naší analýzy, uvědomili jsme si, že bychom spoustu lidí odřízli, kdybychom minimální specifikace přizpůsobili next-gen verzi FIFA 22. Proto jsme se rozhodli, že PC verze FIFA 22 bude odpovídat verzi pro čtvrtou generaci konzolí (myšleno verze pro konzole PS4 a Xbox One, pozn. redakce), abychom byli co nejvstřícnější ke všem, kteří chtějí hrát FIFU na PC.“

Fanoušci si ale moc dobře vzpomínají na rok 2013, kdy PS4 a Xbox One verze tehdejšího dílu poháněl nový engine Ignite, ale PC verze běžela na starém enginu. Zástupci EA tvrdili, že je to kvůli HW požadavkům, ovšem o rok později už Ignite běžel i na počítačích, dokonce hladce i na střední třídě. Z toho důvodu fanoušci berou dnešní vyjádření jako špatný vtip a rozhodnutí přisuzují financím. FIFA se více hraje na konzolích a PC není pro Electronic Arts prioritou.