Společnost Electronic Arts odhalila FIFA 22. Její hvězdou je francouzský útočník Kylian Mbappé ve službách Paris Saint-Germain, který měl velkou smůlu na letošním Mistrovství Evropy ve fotbale - hvězdou byl i u FIFA 21. Kromě prvního traileru (úplně nahoře) máme k dispozici i první detaily. Ty se opírají zejména o novou technologii HyperMotion, jež má výrazně vylepšit zážitek z hraní fotbalu na platformách PlayStation 5, Xbox Series X/S a Google Stadia. Jak vidno, v EA Sports nenabídnou tuhle novou herní technologii na PC a konzolích PS4 a Xbox One.

Ve zkratce EA Sports díky HyperMotion dokázali poprvé nasnímat pohyb 22 profesionálních fotbalistů a přidat do hry algoritmus strojového učení, který dokáže v reálném čase vytvářet nové animace. To má přinést autentický pohyb celého týmu, taktickou umělou inteligenci hráčů v útoku i v obraně i kinetické vzdušné souboje.

Dále mělo dojít na nový systém brankářů, kteří mají být inteligentnější, spolehlivě chytat a lépe se rozhodovat mezi tyčemi. S tím vším jde ruku v ruce věrná fyzika míče, nová mechaniky sprintů a nové útočné taktiky.

Pokročilé nasnímání zápasů 11 na 11: Soupravy Xsens umožňují vůbec poprvé nasnímat pohyb 22 profesionálních fotbalistů hrajících ve vysokém tempu. Výsledný bezkonkurenční objem kvalitních údajů o pohybu skutečných hráčů je základem pro pohyb jednotlivců i týmů ve FIFA 22.

Strojové učení: Špičkovým patentovaným algoritmem strojového učení jsme prohnali přes 8,7 milionu snímků z pokročilého nasnímání zápasu, načež algoritmus dokáže v reálném čase vytvářet nové animace s cílem dosáhnout organického fotbalového realismu při různých interakcích na hřišti.

Autentický pohyb celého týmu: Soupravy Xsens jsme vůbec poprvé použili k nahrání každého dotyku, zákroku, sprintu a osobního souboje od všech 22 fotbalistů hrajících ve vysokém tempu. Zásluhou více než 4000 nových animací jsme docílili vylepšeného projevu každého hráče ve hře FIFA 22.

Taktická AI: Díky výkonu nové generace konzolí doznala zlepšení také taktická inteligence hráčů. Každý fotbalista dokáže lépe vnímat ofenzivní i defenzivní rozestavení a pohyb, což zaručuje novou úroveň taktického realismu. V útoku mohou hráči nově činit až 6× více rozhodnutí každou sekundu, takže mají lepší povědomí o svém okolí, při zakládání akce si chytřeji nabíhají a rychleji reagují na volné míče. Přepracování defenzivní AI znamená, že týmy teď fungují jako taktický útvar, drží rozestavení při pohybu po hřišti a pokrývají volné prostory.

Algoritmus ML - Flow: Na základě více než 8,7 milionu snímků z pokročilého nasnímání zápasu 11 na 11 vytváří algoritmus strojového učení ML – Flow v reálném čase nové animace, s jejichž pomocí mohou hráči lépe přizpůsobit svůj krok a tempo běhu před zpracováním míče nebo plynulejším vysláním střely.

Kinetické vzdušné souboje: Dvě vylepšené technologie pro hráčské interakce synchronizují animace fotbalistů, což zvyšuje realismus a odezvu při soubojích o to, kdo bude u míče první. Všimněte si obránců a útočníků, jak se strkají, tahají a vrážejí do sebe při snaze dostat se na centr, odkopnout míč do bezpečí a naběhnout si na dlouhé přihrávky. Výsledkem je zlepšená kvalita …

Vyrovnaná kontrola míče: Díky delším dvojdotykovým animacím je ovládání míče přirozenější a plynulejší než kdy předtím. Zpracujte si míč ze vzduchu lépe technicky, využijte větší mrštnost při zpracování balonu na zemi a užijte si větší sílu při jeho krytí. K dispozici tak máte nové způsoby, jak si ve FIFA 22 připravit akci.

Zlidštění hráčů: Zásluhou pokročilého nasnímání zápasu 11 na 11 se můžete těšit na nové animace hráčů bez míče a jejich chování, které přispějí k vylepšení celkové uvěřitelnosti aktérů na hřišti. Všimněte si, jak soupeři spolu mluví, ukazují a gestikulují na základě aktuálního dění, zatímco vylepšený aktivní pohyb odpovídá naléhavosti fotbalistů na hřišti.

Mezi hrdiny FUT se vracejí někteří nezapomenutelní hráči: Mario Gomez, Tim Cahill, Diego Milito, Jorge Campos, Fernando Morientes, Sami Al-Jaber, Robbie Keane, Abedi Pele a Clint Dempsey.

FIFA 22 vyjde 1. 10. letošního roku na PlayStation 5, Xbox Series X/S, Google Stadia, PC, PlayStation 4 a Xbox One. Majitelé Ultimate Edition se do hry dostanou o čtyři dny dříve, tedy 27. 9. 2021. Na Nintendu Switch opět bude Legacy Edition bez větších vylepšení.

Ve hře budou české titulky.