Bethesda Game Studios to v současné době rozhodně nemá lehké. Události okolo Falloutu 76 se staly velkým a snadným terčem kritiky. Už do Falloutu 76 samotného si kdekdo rád kopne. Přece jenom je to hra s otevřeným světem, která, pro referenci, vyšla ani ne měsíc od Red Dead Redemption 2 a srovnání jakýchkoliv aspektů těchto dvou her vám napoví, že se rozhodně nejedná o hry, jejichž data vydání by od sebe mělo dělit méně jak měsíc. Hodnocení Falloutu 76 ale nechám na recenzi, protože i události kolem jeho vydání stojí za zmínku.

Všechno to začalo, když hráči dostali své sběratelské Power Armor edice. Tato edice slibovala kromě dalších předmětů i plátěnou tašku. Problém je, že to co se v edici skutečně nacházelo rozhodně nespadá pod označení „plátěná taška“, ale spíše „nylonový pytel na odpadky“.

Jako reakce na tuto velkou nepřesnost se zvedla vlna nesouhlasu, protože v popisu edice byla stále specifikována plátěná armádní taška. Bethesda nenechala situaci bez řešení. Jako vysvětlení byla uvedena nedostupnost materiálů a všem zklamaným také jako kompenzaci nabídli 500 atomů. Ano, jako kompenzaci za chybějící reálný předmět dostanete herní měnu. Další problém taky nastal v tu chvíli, kdy si někteří všimli, že za tuto částku si podobnou tašku nekoupíte ani ve hře. Outfit pošťáka s plátěnou taškou totiž stojí 700 atomů...

Tohle celé by mohlo zdát jako kompletní příběh zpackaného PR ohledně nepřesně reprezentované sběratelské edice. Ono ale ne, na scéně se objevuje další problém. Pokud jste se o vašich úžasných 500 atomů přihlásili, existovala šance, že vám s odpovědí přišel i odkaz do administrace uživatelské podpory a tím i přístup k osobním informacím mnoha uživatelů.

To by mohl být větší problém než by se na první pohled mohlo zdát. Mezi uniklými údaji jsou totiž nejen emaily, ale i celá jména, domovní adresy a telefonní čísla. Tímto porušením ochrany osobních údajů si Bethesda opět vysloužila další bod v seznamu masivních selhání a hromadný nesouhlas, který už si zklamaní hráči nevyjadřují jen mezi sebou, ale už se stížnosti hromadně hromadně směřují na úřady dohlížející na ochranu osobních údajů.

Doteď byla Bethesda Game Studios známá svou nekompetencí ohledně kontroly kvality ve hrách. Události okolo vydání Falloutu 76 ale značí přesun obdobné nekompetence do reálného světa. Klamavá reprezentace výrobku a únik osobních údajů už jsou totiž jiná sféra než draci létající pozpátku. Ti totiž neporušují GDPR.