Dobré ráno. 120 snímků u kolekce Halo. DiRT 5 s plnou podporou PS5. Cyberpunk 2077 se synchronizací rtů u všech verzí dabingu. Spekulace o God of War Ragnarok. A další zprávičky.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Věděli jste, že série grand strategií Europa Universalis slaví 20. výročí? Při této příležitosti můžete přes GOG.com získat zdarma druhý díl, který vyšel v roce 2011 a umožní vám převzít kontrolu nad jedním z mnoha národů a psát jeho historii i budoucnost. Hru můžete získat do 24. 10. 2020.

Když se vám Europa Universalis 2 zalíbí, tak poté vyšly díly Europa Universalis 3, Europa Universalis: Rome a Europa Universalis 4. V příštích několika dnech bude navíc společnost Paradox Interactive pořádat výprodej se slevou až 80 procent na řadu svých sérií, včetně Age of Wonders, Stellaris a Hearts of Iron.

Přečtěte si také: Příběhový přídavek God of War Ragnarök má být ve stylu Milese Moralese

- Halo The Master Chief Collection obdrží bezplatné vylepšení pro Xbox Series X a Xbox Series S. Microsoft láká na plnou optimalizaci a možnost hrát kampaň i multiplayer při 120 snímcích za sekundu. Dále firma zmiňuje vylepšený split-screen a až 4K na Series X. Update bude od 17. 11. dostupný zdarma pro stávající majitele hry, stejně tak pro předplatitele Xbox Game Passu.

- Codemasters po Xbox Series X/S potvrdili bezplatnou aktualizaci i pro PlayStation 5 verzi DiRT 5. Britové slibují cross-gen online s PS4 hráči, možnost rozlišení 4K, 120 snímcích za sekundu, rychlé nahrávání a využití funkcí bezdrátového ovladače DualSense, tedy haptickou odezvu a adaptivní spouště. Jen škoda absence možnosti přenést uložené pozice z PS4 na PS5.

- Ubisoft vydá demo Immortals Fenyx Rising. Novinku od tvůrců Assassin's Creed Odyssey si ale vyzkouší pouze hráči přes Google Stadia, a to od tohoto čtvrtka.

- Tohle se moc často nevidí. Cyberpunk 2077 bude podporovat lip-sync pro každou jazykovou verzi. Jinými slovy, CD Projekt RED si dal záležet na synchronizaci rtů postav a dabingu pro jednotlivé jazykové verze. Český dabing ve hře sice nebude, ale alespoň si užijeme dobrodružství v Night City s českými titulky, již 19. 11. na PC, PS4, PS5, Xbox One a Xbox Series X/S.

- Final Fantasy VII Remake obdržel první větší aktualizaci po vydání, přitom hra je dostupná od 10. 4. 2020. Vývojáři se snaží vyřešit problémy, které titul trápí, vylepšují hru a eliminují další její slabiny.

- Na internetu se objevují zvěsti, že God of War Ragnarok (pracovní název pro pokračování God of War z roku 2018) vyjde 5. 2. 2021. Spekulace se začaly šířit poté, co si někdo všiml data v databázi IMDB, který funguje na styl Wikipedie. Zahraniční experti tomuto datu nedávají moc šanci. Sony oficiálně hru potvrdila na rok 2021, ale je více pravděpodobné, že dorazí až v jeho průběhu, případně na konci roku. Podle některých expertů může nové God of War vyjít také na PS4, podobně jako Horizon Forbidden West.

- Na druhou stranu, známý insider Tidux začal včera večer tweetovat přepis anglické verze úvodní skladby soundtracku původního God of War od Beara McCrearyho. Je možné, že se Tidux něco dozvěděl o novém God of War. Fanoušci se těší, že jim to brzy prozradí on, případně samotná Sony. Že bychom před vydáním PS5 viděli další teaser na nové dobrodružství Krata?

- Buďte opatrní, Strážci. Nejste jediní, kdo chtějí použít Stasis jako zbraň. Máme tu příběhový trailer na expanzi Destiny 2: Beyond Light, která spatří světlo světa 10. 11. pro PS4, Xbox One, PC a Stadia. 8. 12. se přidá podpora pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

- Střední škola umění a designu v Brně otevírá maturitní obor zaměřený na tvorbu deskových a digitálních her. Obor se jmenuje Game art a je určen pro ty, co chtějí hry nejen hrát, ale především chápat a vytvářet.

„Žáci se budou vzdělávat v herním designu, 2D & 3D grafice a vyprávění. Naučí se technické aspekty herního vývoje jako práci v herních enginech, základy programování, tvorbu a design zvuku atd. Všechny tyto znalosti budou kombinovat do tvorby imerzivních ucelených her. Učení probíhá především samotnou tvorbou her, žáci tak ze školy odejdou s portfoliem kvalitních prací využitelných pro vysoké školy i zaměstnavatele,“ uvádí škola s tím, že spolupracuje s řadou brněných studií.

Přečtěte si také: Pokračování Immortals: Fenyx Rising se mělo inspirovat u Elden Ring a Zelda: Wind Waker

- Sony na podporu Black Lives Matter vytvořila téma pro PS4, které si můžete zdarma stáhnout z evropského, kanadského a amerického PlayStation Store.

- Control Ultimate Edition vyžaduje jednorázové připojení k internetu pouze ve verzích pro Xbox One a Xbox Series X/S. Hráči jsou nuceni konzoli připojit k internetu pro stažení potřebného obsahu hry. Je to z důvodu, že Ultimate Edition má více než 50 GB, nevejde se tudíž na Blu-ray disk. U jiných verzí problém není.

- Fight or Fright Event se do Apex Legends vrátí 22. 10. Do 3. 11. bude možné hrát nový mód, užívat si kosmetické maličkosti a vyzkoušet zábavné výzvy.