Nezávislé studio Running With Scissors řadu let označovalo externě vyvíjený Postal 3 za AIDS pro váš Steam účet. Minulý rok pak samo vypustilo z předběžného přístupu Postal 4, který nedopadl o moc lépe. Teď tu ale máme něco, co je ještě horší než tyto výkvěty herní tvorby a co strčí do kapsy snad i všechny ty pár korun stojící šílenosti, které uctívají hentai, nacisty nebo ideálně obojí naráz. Ano, projekt Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition od patlalů z Grove Street Games a Rockstaru, který by se měl jmenovat spíše Grand Theft Auto: The Trilogy - The Defective Edition, z nějakého důvodu vyšel na Steamu.

O tom, jaký je nepovedený pokus Rockstaru o vydání remasterů klasických dílů série GTA průšvih, toho bylo dost řečeno už při vydání ve verzi pro PS4, PS5, Xbox One, Xbox Seriex X|S, Switch a Rockstar Games Launcher na PC na podzim roku 2021. I s ohledem na víc než roční časový odstup a značné množství velmi negativních reakcí je proto opravdu záhada, proč se Rockstar, který se mimochodem pod celý nezdar sám podepsal na Steamu i jako vývojář, s vydáním na platformě od Valve vůbec obtěžoval. Ale stalo se.

Rockstar dokonce na sociálních sítích láká na plnou podporu Steam Decku, přičemž odvážlivci, kteří si rozkliknou produktovou stránku některého z rozhodně-ne-remasterů, se mohou přesvědčit i o podpoře Steam achievementů a dnes už poměrně tradiční nutnosti mít vytvořený účet Rockstar Games Social Clubu. Kdysi slavné studio už se ale jaksi zapomnělo zmínit o tom, že těch několik málo aktualizací, které za více než rok vydalo, neřeší celou řadu naprosto zásadních chyb a nedostatků, jež defektní edici GTA trilogie sužovaly už při původním vydání.

Takzvaná The Definitive Edition je tak pořád více než co jiného jedna velká hanba a plivnutí na odkaz tří kultovních titulů, tedy Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto: Vice City a Grand Theft Auto: San Andreas. Hnusná grafika, nepřeberné množství bugů, odfláknuté animace, chyby v herní logice, i dnes je výběr důvodů pro kritiku dost bohatý. A za to všechno zaplatíte „jen“ 60 euro, potažmo 30, pokud stihnete právě probíhající 50% slevu, která je platná do 2. února/februára. Pokud jde ale o nás, tenhle nezdar by byl i zadarmo příliš drahý.

Protože v Rockstaru vědí, co jejich zákazníci chtějí, určitě nepřekvapí, že originální verze GTA III, Vice City ani San Andreas si na Steamu pořád nemůžete koupit. Nadále tedy zůstávají výsadou Rockstar Games Launcheru, i když nutno podotknout, že nejde tak docela o originály, jelikož jsou do značné míry ovlivněné pracemi na několik let starých portech pro mobilní zařízení. Nejsou sice zdaleka tak špatné, odbyté a vizuálně odporné jako obsah defektní trilogie z roku 2021, ale i tak mají vlivem určitého množství upraveného obsahu a chybějících písniček v důsledku vypršení licencí k původním verzím z let 2001, 2002 a 2004 docela daleko. Kdo chce skutečný originál, musí zapomenout na digitální distribuci a poohlédnout se v bazarech po krabicovkách.

Aby toho každopádně nebylo málo, podle nedávných zpráv má být Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition v nejbližší době k dostání také přes Epic Games Store. Dosud byl ale klient a obchod Epicu ušetřen, přestože s ohledem na to, že je také bohatý na řadu chyb a technických nedostatků, působí jako ideální prostředí pro takovou katastrofu. V každém případě to vypadá, že nezdařený pokus o remaster GTA III, Vice City a San Andreas tu s námi ještě nějakou dobu zůstane. Což je vážně hrozná představa. Snad nám alespoň uživatelské recenze na Steamu nabídnou patřičnou zábavu.