Vývojáři Dead Island 2 z Dambusters Studios se rozhodli nahradit klasický strom dovedností systémem karet.

Strom dovedností byl v prvním Dead Island. Jeho autoři, polské studio Techland (vytvořili také Dying Light 2), ho rozdělilo do tří kategorií: boj, přežití a zuřivost. To se úplně nezamlouvalo kreativnímu řediteli a hlavnímu designérovi příběhu. Rozhodli se dle svých slov riskovat a přicházejí s kartami dovedností.

Balíček karet popisují jako sadu slotů, které představují různé schopnosti, které můžete přepínat podle potřeby. Karty vám mají umožňovat za běhu, kdykoli a kdekoliv, měnit dovednosti hrdiny/hrdinky, a to libovolně. Vždy budete moci mít ve výbavě jen několik karet, ale nic vám nebrání v tom si zvolit velký skok a před přistáním kartu změnit.

Vývojáři považují tuhle novinku za jednu z nejzajímavějších. Karty budou různorodé a jejich výběr výrazně ovlivní herní zážitek. Ten se tedy bude lišit nejen výběrem postavy, ale také zvolenými kartami.

Pokud máte strach a nedokážete si to úplně představit, tak rozhodně nepůjde o náhodné rozdávání karet jako v Midnight Suns. Karty budou sloužit spíše jako vizualizace pro speciální kopy, údery do země a podobně. Tyhle dovednosti budete moci měnit, třeba když se ukáže, že boss je imunní vůči jednomu druhu útoku, na který jste se specializovali. To vám má umožnit onu volnost. Jiné hry to řeší například tak, že vám umožní restartovat strom dovedností a rozdělit dostupné body jinak.

Během rozhovoru pro Game Informer bylo také potvrzeno, že v Dead Island 2 bude celkem šest hratelných postav. Vše se odehraje v Los Angeles. Vybráno bylo z důvodu obrovského množství excentriků, kteří v tomhle městě žijí. Navzdory zombie apokalypse nebude Los Angeles šedivým a depresivním místem, nýbrž pestrobarevným městem, kde se odehraje ponurý příběh.

Dead Island 2 vyjde 28. 4. 2023 na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One. Ve hře budou české titulky.