Machinarium, série Samorost, Creaks, Chuchel, Botanicula... české nezávislé studio Amanita Design si nejen díky těmto hrám získává přízeň mnoha hráčů u nás i v zahraničí. A i když je tomu možná těžké uvěřit, tu přízeň si získává už 20 let, tedy od roku 2003, kdy vyšel první Samorost ve formě flashové hry dostupné ve webovém prohlížeči.

Amanita proto slaví, přičemž při příležitosti 20 narozenin připravila hned několik slevových akcí. PC hráče tak můžeme odkázat na Steam, kde probíhá hlavní dvoutýdenní výprodej, zatímco příznivci mobilních platforem mohou využít týdenní slevovou akci v obchodě Google Play nebo dvoutýdenní výprodej přes iOS App Store. Zlevněné jsou očividně všechny dosud vydané tituly a soundtracky Amanity, a to o dost. Na Steamu září až 85% slevy, zatímco na mobilech lze nakoupit i za pár desítek korun.

V souvislosti se slevovými akcemi došlo na vydání nového artworku, jenž připravil výtvarník Jan Chlup, jeden z autorů Creaks. Na obrázku jsou k vidění postavy snad ze všech her od Amanity, dokonce nechybí hlavní hrdina chystané kartonové antiutopie Phonopolis.

Pokud by vám to nestačilo a patříte mezi příznivce živé hudby, možná vás bude zajímat koncert v pražské MeetFactory, který proběhne 3. října/októbra 2023. Na něm vystoupí Tomáš Dvořák alias Floex, autor hudby pro Machinarium, Pilgrims a sérii Samorost, se svým komorním souborem Floex Ensemble, jenž doprovodí bubnující robot Josef z Machinaria. Floex ale na koncertu nebude sám, protože ho doplní kapela DVA, kterou mohou hráči znát hlavně díky titulům od Jaromíra Plachého (Botanicula, Chuchel, Happy Game) a kterou tvoří Bára Ungerová a Honza Kratochvíl.

Na koncertu zazní průřez autorskou tvorbou a pochopitelně dojde také na několik vybraných skladeb z amanitích soundtracků. Celý večer pak uzavře Floex se svým tanečním DJ setem. Vstupenky je přitom možné zakoupit na webu MeetFactory nebo na v síti GoOut.

„Už od počátku je Amanita Design plně nezávislým studiem, které se posledních 15 let věnuje výhradně svým vlastním projektům. Jejím dosud nejúspěšnějším titulem je klikací adventura Machinarium (2009), které se k dnešku prodalo přes 5,5 milionů kopií napříč počítačovými, konzolovými i mobilními platformami. Dohromady se Amanitě podařilo prodat již více než 10 milionů kopií svých her,“ dočteme se v tiskové zprávě.

„V průběhu 20 let se Amanita rozrostla o několik dílčích malých týmů, díky čemuž ve studiu může vznikat více autorských her souběžně - například Jaromír Plachý se svými kolegy stihl vydat již tři originální tituly (Botanicula, CHUCHEL, Happy Game), zatímco třeba logická puzzlovka Creaks (2020) vznikala pod vedením Radima Jurdy. Tým vedený Petrem Filipovičem aktuálně chystá dystopickou adventuru Phonopolis.“