Česká herní stopa se opět objevila při vyhlašování cen CEEGA nejlepším hrám roku. Tentokrát ji získalo Factorio za nejlepší design, zatímco loni slavilo brněnské studio Amanita Design s hrami Pilgrims za nejlepší mobilní hru a Creaks za vizuální styl.

Letošní vyhlášení ovládl Cyberpunk 2077. CD Projekt RED se může chlubit cenou za zvuk, příběh a nejlepší hru celkově. Vizuální styl zaujal u Pepetura, jež má cenu i za skrytý drahokam.

Za technologii byla oceněna střílečka Outriders a v kategorii nejlepší mobilní hra byla zvolena Card Hog.

V letošním ročníku CEEGA byly nominovány celkem čtyři tituly s českou stopou. Vedle Factoria (které mělo nominaci i na nejlepší hru roku a technologie) to byla Mafia: Definitive Edition za příběh a zvuk, Hobo: Tough Life v kategorii příběh a Hadr jako skrytý drahokam.

Central & Eastern European Game Awards (CEEGA) oceňuje nejlepší hry ze střední a východní Evropy. Slavnostní předávání cen se koná od roku 2018 v polské Poznani.

„Region střední a východní Evropy je velkou a důležitou součástí videoherního průmyslu, a přesto je často přehlížen,“ uvádějí organizátoři. CEEGA má za úkol propagovat nejlepší hry z tohoto regionu, v němž najdeme více než 1000 herních vývojových studií.