13 milionů prodaných kusů za deset dnů zajistilo Cyberpunku 2077 nejúspěšnější start ze všech titulů, které v letošním roce vyšly. Výraznou černou kaňkou na tomto úspěchu je ale technický stav, problémy a chyby. Zejména na konzolích PlayStation 4 a Xbox One je akční RPG ve špatném stavu. CD Projekt RED ale kromě oprav musí řešit vážnou věc.

Advokátní kancelář se sídlem v New Yorku podala jménem investorů CD Projektu SA hromadnou žalobu. Společnost Rosen Law Firm požaduje nespecifikovanou náhradu škod pro ty, kteří v období od 16. 1. 2020 do 17. 12. 2020 nakoupili cenné papíry CD Projektu na základě prohlášení představenstva studia týkajícího se stavu vývoje Cyberpunku 2077.

Přečtěte si také: Čeština v Cyberpunku 2077 bude postupně opravena

Žaloba tvrdí, že prohlášení o stavu Cyberpunku 2077 na systémech Xbox a PlayStation byla nepravdivá nebo zavádějící. Advokátní kancelář se opírá o odstranění hry z PlayStation Store a nabídku na vrácení peněz nespokojeným hráčům společností Sony, Microsoft a CD Projekt. Právě refundy a s nimi spojené upozornění na stav očekávaného titulu jsou považovány za důvod propadu ceny akcií CD Projektu navzdory vysokým prodejům. Přitom týden před vydáním ředitel CD Projektu uvedl, že hra na PS4 a Xboxu One běží „překvapivě dobře.

„Cyberpunk 2077 byl na systémech Xbox a PlayStation prakticky nehratelný kvůli enormnímu množství chyb. V důsledku toho Sony odebrala Cyberpunk 2077 z PlayStation Store a společnosti Sony, Microsoft a CD Projekt byly nuceny nabídnout plnou náhradu za hru (vracet peníze nespokojeným hráčům, poz. redakce). Následkem toho CD Projekt utrpěl poškození dobré pověsti a finanční újmu,“ píše se v žalobě s tím, že na základě tohoto a nepravdivých nebo zavádějících prohlášení měla investorům vzniknout škoda. Ta opět není vyčíslena.

Podle Rosen Law Firm měl CD Projekt porušit federální zákony vztahující se na cenné papíry veřejně obchodovatelných společností.

Společnost CD Projekt se k žalobě u amerického soudu vyjádřila. Představitelé polské firmy si přečetli hromadnou žalobu a uvádějí, že žaloba má prověřit, zda společnost a členové její správní rady v souvislosti s vydáním Cyberpunku 2077 neporušili federální zákony, mimo jiné uvedením investorů v omyl, a následkem toho nezpůsobili škody.

CD Projekt podnikne rázné kroky k obraně proti jakýmkoli takovým nárokům,“ dodává oficiální zpráva s tím, že žaloba neuvádí požadovanou náhradu škod.

Před vydáním Cyberpunku 2077 měla jedna akcie CD Projektu cenu 443 zlotých (přibližně 2600 Kč). Pak se ale propadla o 40 procent na 269 zlotých (1556 Kč). Otázkou je, co by s akciemi udělal další odklad. CD Projekt podle mnohých musel hru vydat před koncem letošního roku, aby naplnil svůj plán. Na druhou stranu, hráči si ve velkém stěžují na stav hry, což může negativně ovlivnit další prodeje.

Rosen Law Firm z Manhattanu je mezinárodní advokátní kancelář, která se zaměřuje výhradně na hromadné žaloby proti podnikům jménem akcionářů. Nyní právníci hledají další investory, kteří by se připojili k žalobě proti CD Projektu.

Dodejme, že představenstvo CD Projektu převzalo plnou odpovědnost za stav Cyberpunku 2077 a slíbilo zaměstnanců všechny bonusy bez ohledu na to, jak se hře bude dařit v recenzích. Dříve měli vývojáři slíbené další odměny na základě průměrného hodnocení na serveru Metacritic. Ty by měly dostat.

Nejen investoři, ale také zakladatelé CD Projektu RED utrpěli ztrátu. Podle agentury Bloomberg přišli o více než miliardu dolarů.

Cyberpunk 2077 vyšel 10. 12. 2020 s českými titulky na PC, PlayStation 4, Xbox One a Google Stadia. Na později je v plánu bezplatný upgrade pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S.