First-person střílečka Atomic Heart, která se odehrává v alternativním Sovětském svazu, obsahuje části z kresleného seriálu Jen počkej, zajíci! Epizoda v muzeu však vyvolala rozruch. Má zobrazovat Afričany v negativním světle.

Konkrétně jde o sochu afrického domorodce. Tato rekvizita v muzeu vystřelí z luku a tím spustí lavinu nepříjemností. Podle některých uživatelů z fóra Resetera jde o rasismus a nelíbí se jim, že je součástí Atomic Heart bez kontextu, případně varování.

Vývojáři z „ruského“ studia Mundfish se za tuto pasáž omluvili a rychle přislíbili, že pasáž upraví. Potom ale tweet odstranili, což vyvolalo další rozruch. Někteří poukazují na to, že na takto banální věc reagují tvůrci rychle, ale kvůli jiným, závažnějším obvinění, mlčí celé měsíce – peníze od Ruska na vývoj hry, válka na Ukrajině...

Ukrajinské ministerstvo pro digitální transformaci nedávno informovalo, že požádá společnosti Valve, Sony a Microsoft, aby zastavily prodej Atomic Heart na ukrajinském území. Také vyzvalo k omezení prodeje v dalších zemích a bojkotu hry. Mundfish se ani k tomuto nijak nevyjádřili.

Scéna začíná v 5:43