Aktivita studia BioWare v souvislosti s pokračováním fantasy ságy Dragon Age už dlouho budí nemalé rozpaky. Alespoň jednou mělo dojít ke kompletnímu restartu vývoje a k přepracování herního konceptu, oficiální cestou tvůrci dlouhodobě trousí jen nepatrné střípky informací či obrazových materiálů a loni uniklé záběry z hraní připomínaly všechno, jen ne Dragon Age. Pak je tu prostý fakt, že letos na podzim tomu bude už 10 let od vydání předchozího dílu s podtitulem Inquisition. A teď přichází další krok, který nás nutí přemýšlet nad tím, jestli stávající, prořídlá sestava BioWare vůbec ví, co dělá. Došlo totiž k nečekanému rozhodnutí změnit název hry.

Interně vývojáři nějaký čas používali pracovní označení Morrison a téměř na den přesně před dvěma lety bylo oznámeno, že se čtvrtý díl bude nakonec jmenovat Dragon Age: Dreadwolf. Ale tento název nyní nahrazuje snad už opravdu finální jméno Dragon Age: The Veilguard.

Generální manažer BioWare Gary McKay v novém blogovém příspěvku potvrdil, že si v minulosti studio pohrávalo i s multiplayerovým konceptem, než došlo k rozhodnutí zaměřit se na tradičnější singleplayerové dobrodružství s důrazem na volby hráče, postavy a budování herního světa. Stávající podtitul The Veilguard má lépe než Dreadwolf odkazovat na postavu hráče a sedmero společníků, kteří jsou víc než cokoliv jiného v centru hry. Dokonce víc než Solas, společník známý z Dragon Age: Inquisition a mocný elfský mág s ještě mocnější pleškou, na kterého odkazoval předchozí podtitul Dreadwolf.

McKay slibuje, že každý ze sedmi companionů nabídne hluboký a zajímavý příběh a že vaše rozhodnutí budou mít vliv na vztahy s jednotlivými členy vaší party i na jejich životy. Má jít o nezapomenutelné hrdiny, kteří vám pomohou v boji proti děsivé nové hrozbě pro celý svět Thedas. Dosavadní podtitul hry prý dostatečně nevyjadřoval důležitost nových postav, jejich příběhů a rolí při záchraně Thedasu, i když se nemůžeme zbavit dojmu, že nový podtitul je zase jen dalším náznakem zmatků a nejistoty i v pokročilých fázích vývoje.

Na to, k čemu ten vývoj nakonec směruje, se budeme moci podívat už brzy. Plnohodnotné odhalení hry je opravdu za rohem a 11. června/júna v 17:00 našeho času se na oficiálním YouTube kanále série Dragon Age objeví více než 15 minut záběrů z hraní. Je ale možné, že se Dragon Age: Drea... pardon, The Veilguard objeví dříve. Zítra večer při zahájení Summer Game Festu nebo v neděli večer na akci Xbox Games Showcase by se mohl objevit třeba nějaký úvodní trailer, ačkoliv v tuto chvíli BioWare láká pouze na úterý a hutnou dávku gameplay záběrů.