Protože na úniky se můžeme vždycky spolehnout, fanoušci série Dragon Age, přesněji ti fanoušci, kteří očekávají další díl s názvem Dragon Age: Dreadwolf, měli v posledních dnech o zábavu postaráno. Nejprve přišel relativně spolehlivý insider Tom Henderson v rámci webu Insider Gaming se zprávou, v níž tvrdí, že podle jistých anonymních zdrojů může být vydání hry víc vzdálené, než se v tuto chvíli může zdát. A to navzdory faktu, že nedávno sami vývojáři z BioWare oficiálně hovořili o dosažení fáze alfaverze.

Podle zdrojů Toma Hendersona jsou představy o vydání Dragon Age: Dreadwolf během roku 2023 poměrně optimistické. Hra prý pořád postrádá důležité herní prvky, některé příběhové linie postav ještě nejsou kompletní, i stávající verze obsahuje provizorní nebo neúplné dialogy, navíc má projekt stále obsahovat zbytky předešlého vývoje. Ten začal už v roce 2015 a podle dostupných informací šel dlouho cestou titulu s velkým zaměřením na multiplayerové prvky, než tvůrci na začátku roku 2021 obrátili a rozhodli se soustředit na singleplayerový zážitek.

Hned dva zdroje podle Hendersona hovoří o tom, že stopy některých z dříve plánovaných multiplayerových prvků je možné nalézt i v aktuální verzi hry, v níž bychom se mohli vydávat na různé mise z centrálního hubu, konkrétně po průchodu jakýmsi zrcadlovým portálem. Hub, jenž má připomínat třeba Destiny, by mohl být místem odpočinku, provádění příprav na další mise a interakcí s dalšími postavami.

Postavy, které rozšíří vaši partu, bude podle všeho stále možné rekrutovat během určitých questů, v hubu je navíc můžete vybavit různými modifikacemi a kusy výbavy, ale nebudete je moci sami ovládat během boje. K dispozici má být pouze možnost vybírat schopnosti, které mají členové vaší party při kontaktu s nepřáteli použít.

Samotný boj je pak popisován jako mnohem akčnější, spíše hack n’ slash záležitost, alespoň ve srovnání s předchozími díly série Dragon Age. Kupříkladu kolo s výběrem bojových možností je přirovnáváno k Final Fantasy XV. A pokud si pod tím nedokážete nic představit, máte štěstí, protože zde přichází ke slovu další výrazný únik.

Uživatel Redditu s přezdívkou revanchisto se podělil o několik screeenshotů a o krátkou ukázku z alfaverze Dragon Age: Dreadwolf. Materiály pocházejí z návštěvy pevnosti Šedých strážců jménem Weisshaupt, zatímco hráčova postava je podle všeho elfský rytíř, ačkoliv obrazovka postavy uvádí, že jde o Šedého strážce. S ohledem na zasazení pak nejspíš nepřekvapí přítomnost zplozenců (darkspawn), kteří na Weisshaupt útočí a kteří jsou zřejmě obohaceni rudým lyriem, což má ovlivňovat i jejich schopnosti.

Revanchisto tvrdí, že nerozumí srovnání s Final Fantasy XV, soubojový systém a styl boje však přirovnává ke God of War z roku 2018. A je pravda, že při pohledu na krátkou ukázku se volbě zrovna takového příkladu, který prý cíleně následují vývojáři z BioWare, nelze divit. Časy klasiky Dragon Age: Prameny z roku 2007 jsou zkrátka definitivně pryč a vypadá to, že příznivci tradičnějšího pojetí počítačových RPG budou zklamáni.

Aktuálně nepřekvapivě převládá také zklamání z uživatelského rozhraní, které připomíná spíš náhodnou fantasy hru na mobily. Revanchisto však upozorňuje, že uživatelské rozhraní není ze strany vývojářů ani zdaleka považováno za finální nebo hotové. Hádáme, že bychom měli být pro začátek rádi, že nikde nevidíme záložku nějakého Battle Passu. Ano, na vás koukáme, vývojáři Suicide Squad: Kill the Justice League.

Dragon Age: Dreadwolf zatím nemá oficiálně stanovené datum vydání. Vyjít ale má ve verzích pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S.