Že je Baldur's Gate 3 hrou roku 2023, a tudíž také nejlepším loňským RPG titulem, už je dobře známý fakt. Vývojáři z Larian Studios, kteří hru po třech letech ve fázi předběžného přístupu v srpnu oficiálně vydali, odvedli obrovský kus práce, za kterou dostali ocenění od komunity i novinářů z celého světa. Přesto byl ale hranější „vesmírný neúspěch“ od Bethesdy.

Starfield je vlastně takový král paradoxů. Ačkoliv má oficiální účet hry na platformě X připnutý příspěvek, kde se chlubí vynikajícími hodnoceními světových médií, do roku 2024 hra vstoupila se statusem „spíše negativních“ recenzí od hráčů ze Steamu. Jak jsme vás informovali před nedávnem, na sci-fi RPG rezignoval dokonce i vývojář multiplayerového módu – podle něj si takto špatný titul jeho čas a úsilí prostě nezaslouží.

I navzdory tomu ale hráči od vydání v září loňského roku strávili v titulu přes 22,2 milionu dní (podle příspěvku z 20. prosince). Na každého hráče tak připadá v průměru 40 odehraných hodin. V Baldur's Gate 3, které vyšlo o více než měsíc dřív, lidé strávili dohromady více než 18,8 milionu dní (podle příspěvku z 5. prosince).

Co se týče hrubých tržeb na Steamu, obě dvě hry spadají spolu s Counter-Strike 2, Hogwarts Legacy, Call of Duty: Modern Warfare III a dalšími hrami do platinové kategorie. Oběma titulům se na platformě povedlo překonat hranici 300 tisíc hráčů. Kde se dále utrácelo ve velkém, se dozvíte v tomto článku.

Baldur's Gate 3 je nejlepší hrou roku právě i podle hráčů ze Steamu, od nichž si titul vysloužil také ocenění za nejlepší příběh. Že se nějak umístil také Starfield, který dostal ještě ke všemu cenu za nejinovativnější hratelnost, je více než fascinující. Další podrobnosti o tom, jak komunita Steamu vloni hodnotila hry, se dočtete zde.