Společnost Aspyr Media se letos na jaře dost negativním způsobem zapsala do povědomí mnoha Star Wars fanoušků v důsledku mírně řečeno zprasené kolekce Star Wars: Battlefront Classic Collection. V létě si zase reputaci napravila díky novému vydání kultovní klasiky Star Wars: Bounty Hunter. A aby té předaleké galaxie nebylo málo, nyní přichází s oznámením návratu arkádové akční hry Star Wars: Episode I: Jedi Power Battles.

Že jste ní nikdy neslyšeli? To je zcela v pořádku. Filmové prequely doprovázelo až příliš velké množství více či méně povedených a výrazných titulů, přičemž projekt Jedi Power Battles vyšel v roce 2000 jen ve verzi pro první PlayStation a Dreamcast. Později následovala ještě speciální verze pro Game Boy Advance. Po kritické ani komerční stránce nešlo o kdovíjaký hit, takže je otázka, proč Aspyr oživuje zrovna takový nevýrazný filmový přívěšek. Pokud ale patříte mezi hrstku oddaných fanoušků, kteří si na něj ještě pamatují, případně pokud nepohrdnete jakoukoliv příležitostí pro návštěvu předaleké galaxie, zakroužkujte si v kalendáři datum 23. ledna/januára 2025.

Ten den vyjde Star Wars: Episode I: Jedi Power Battles ve verzi pro PC, Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5 a Switch. V souvislosti s PC verzí se pak sluší zmínit, že i když všechny oficiální kanály uvádějí pouze vydání na Steamu, hra bude k dispozici i na GOG.com, kde si ji můžete už nyní předobjednat za 17,59 eur. Po vydání bude cena 19,50 eur, takže Aspyr vsadil na stejnou cenovku, jakou má na sobě Star Wars: Bounty Hunter.

Podobně jako v případě Bounty Huntera pak půjde spíše o port pro moderní platformy než o remaster, který je podle článku na oficiálním Star Wars webu založený na originálním zdrojovém kódu verze pro Dreamcast, ale i tak dojde na nějaké ty novinky. Hra stále nabízí možnost hrát jako Mace Windu, Obi-Wan Kenobi, Plo Koon, Adi Gallia nebo Qui-Gon Jinn a bojovat se světelným mečem proti droidům a dalším nepřátelům převzatým z filmu Star Wars: Skrytá hrozba. Nově jsou ale od samého začátku odemčené i postavy Darth Maul, kapitán Panaka, královna Amidala, Ki-Adi Mundi a bitevní droid, jež bylo původně třeba nejprve odemknout během hraní.

Očekávat lze rovněž lokální kooperativní režim pro dva hráče, v němž lze projít celou kampaň o 10 úrovních i veškeré bonusové mini-hry. Za samozřejmost pak lze pokládat možnost výběru mezi klasickým a moderním ovládáním nebo nabídku klasických cheatů, mezi nimiž najdeme například všeříkající Big Head Mode. Zajímavě zní také možnost měnit barvu světelného meče nebo přítomnost zbrusu nových hratelných postav, jako je droideka, droidí pilot nebo tuskenský nájezdník.