Ve finském studiu Remedy mají očividně rádi výročí, jak dokazuje fakt, že jsme se při příležitosti 12. narozenin thrilleru Alan Wake dočkali speciálního videa, v němž se kreativní ředitel Remedy Sam Lake, tvář Alana Wakea Ilkka Villi a hlas Alana Wakea Matthew Porretta vrací k příběhu známého spisovatele. Hned na úvod videa jsme se přitom dočkali oznámení, že Alan Wake Remastered, který vyšel minulý rok na podzim ve verzi pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S, přece jen vyjde i na Switch.

O portu hry pro konzoli od Nintenda se už dříve spekulovalo, teprve nyní je ale jeho existence oficiální. Půjde přitom o nativní port, ne o verzi využívající streamování, i když se musíme rozloučit s krabicovou verzí. Remedy však bohužel nemá aktuálně k dispozici datum vydání, takže se ho dozvíme až ve správný čas. Což do určité míry platí i o seriálové adaptaci. Alan Wake určený pro televizní obrazovky byl oznámen už před několika lety, konkrétně během září/septembra 2018, Sam Lake nicméně potvrdil, že se na seriálu stále pracuje. A co víc, práva na něj zakoupila stanice AMC, kterou mohou znát zejména příznivci seriálů Živí mrtví (The Walking Dead) a Perníkový táta (Breaking Bad).

Z dřívějška víme, že seriál má na svědomí produkční společnost Contradiction Films, konkrétně Peter Calloway (Cloak and Dagger, Legion), kterému měl být k ruce i sám Sam Lake. V minulosti se hovořilo také o tom, že původní hra z roku 2010 má tvůrcům seriálu sloužit jako výchozí bod, na němž má být vystavěn rozsáhlejší příběh.

Lake, Villi a Porretta také ve videu řeší zákulisí vývoje série, tudíž se můžeme podívat na ukázky z procesu motion capture. Všichni tři mají navíc díky vzájemné spolupráci možnost blíže a za pochodu zkoumat charakter Alana Wakea a jeho hloubku, což je i jeden z cílů druhého dílu. Alan Wake 2 se nám na konci minulého roku představil formou krátkého teaseru, který nyní doplňuje několik konceptů. V pokračování zjistíme, kdo Alan opravdu je, a uvidíme z jeho strany více emocí. V návaznosti na to, že v Remedy tentokrát zvolili žánr survival hororu, bude navíc hlavní hrdina pod větším tlakem.

I když vývoj hry podle všeho postupuje dobře a její velká část je už hratelná, Sam Lake ve videu nabídl také jednu svým způsobem špatnou zprávu. Během odhalení projektu na The Game Awards řekl, že více z nového Alana Wakea odhalí během letošního léta. Nakonec ale vývojáři dospěli k rozhodnutí neukazovat během léta nic velkého. Na větší prezentaci Alana Wakea 2 během Gamescomu či jiné velké akce tak můžeme zapomenout. Zaměstnanci v Remedy se totiž mají pro tuto chvíli zaměřovat spíše na vývoj co nejlepší hry než na tvorbu dema, jehož prostřednictvím by byl Alan Wake 2 naplno prezentován. Na řádnou ukázku a plnohodnotný trailer si tak budeme muset počkat o něco déle.

Alan Wake 2 vyjde v roce 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5.