Survival horor Alan Wake 2 patří bezpochyby mezi nejvýraznější tituly, které je možné spatřit na právě probíhajícím Gamescomu. Část veřejnosti, která si nenaplánovala výlet do Německa, toho ale zatím moc vidět nemohla. Doteď jsme si museli vystačit s novým trailerem a s písemnými dojmy od Fioly, teď ale YouTube kanál GamersPrey zveřejnil sestřih záběrů z rozsáhlé ukázky, kterou je možné na Gamescomu vidět.

Sestřih má úctyhodných 14 minut, takže nabízí víc než dostatečný pohled na část hry, v níž budeme hrát za samotného Alana Wakea. Můžeme tedy vidět prostředí zvráceného New Yorku, který Temnota, jež hlavního hrdinu už 13 let věžní, vytváří na základě toho, co má Wake za sebou a co v minulosti napsal. Při hraní se proto podíváme do nočních, deštivých ulic nebo do tunelů metra, kde není nouze nejen o tísnivou atmosféru, Temnotou zahalené nepřátele a různé hrůzy, ale také možnosti využít fakt, že je Alan Wake spisovatel.

Konečně tedy můžeme na vlastní oči spatřit, jak funguje zajímavá mechanika, kterou ve svých dojmem popsal Fiola. Alan může očividně na určitých místech přepsat scénář a mírně pozměnit nějakou lokaci, aby se dostal dál. Třeba tunel metra zablokovaný uzavřenou vlakovou soupravou tak může vystřídat vlak, který je sice otevřený, takže se jím dá projít, ale také plný spálených těl. Takže to vypadá, že s prvky hororu Alan Wake 2 nijak nešetří.

Vývojáři z Remedy ale očividně nešetřili ani odkazy na Alanovu minulost a na jejich další hry. Ve vestibulu stanice metra je kupříkladu možné spatřit nápis Scratch, který jasně poukazuje na Alanova dvojníka, jenž hrál velkou roli v DLC pro první díl a ve spin-offu Alan Wake's American Nightmare. V jedné z ulic je zase k vidění graffiti s písmeny AWE, na která bylo možné narazit třeba v Quantum Break (přestože Quantum Break nespadá do sdíleného univerza Remedy, které aktuálně sdílejí značky Alan Wake a Control). AWE je samozřejmě také název druhého DLC pro Control, které se zabývá spojitostmi s příběhem Alana Wakea. Právě ve hře z roku 2019 získala tato tři písmena konkrétní a zatím největší význam.

New York v podání temnoty je také očividně bohatý na odkazy na televizní seriál Night Springs, jenž bylo možné sledovat v prvním díle a na jehož scénáři se v minulosti sám Alan podílel. Fanoušci kreativního ředitele Remedy Sama Lakea se pak mohou těšit na plakáty a billboardy, na nichž figuruje Alex Casey, literární hrdina knih od Alana Wakea a jakási alternativní verze protagonisty série Max Payne. Stejně jako Max, i Alex se může chlubit tváří, kterou mu propůjčil Sam Lake, a hlasem dabéra Jamese Mccaffreyho.

No a pak jsou tu reklamy lákající na televizní talk show, kterou vede Mr. Door, o němž se zmínil už Dylan Faden v Control. V závěrečné části sestřihu se pak můžeme podívat na samotný pořad, který byl natáčen s reálnými herci a v reálných kulisách. Přičemž věříme, že tato část udělá radost hlavně příznivcům finské skupiny Poets of the Fall, jejíž hudba doprovázela už hry Max Payne 2, Alan Wake nebo Control.

Na pódiu, na němž se pořad In Between With Mr. Door natáčí, totiž není jen David Harewood jako Mr. Door a Ilkka Villi jako Alan Wake (Alanův hlas zajišťuje Matthew Porretta). Hudební doprovod zajišťuje frontman Poets of the Fall Marko Saaresto, kytarista Olli Tukiainen a bubeník Markus Kaarlonen. Všichni tři se znovu zhostili rolí členů kapely Old Gods of Asgard, herní alternativy Poets of the Fall, jejíž hudba hraje určitou roli v příběhu prvního Alana Wakea nebo Control. Už tedy opravdu nelze pochybovat o tom, zda dojde na spojení Alan Wake 2 a Poets of the Fall/Old Gods of Asgard.

Alan Wake 2 vyjde 27. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně. Na PC i na konzolích hru vydává Epic Games Publishing. Na závěr se můžete podívat ještě na krátké video od Nvidie, jež prezentuje přínos DLSS 3.5.