Gameplay trailer lákající na survival horor Alan Wake 2 od finského studia Remedy patří mezi nejzajímavější věci, které se objevily během včerejší akce PlayStation Showcase. To možná nejzajímavější ale tvůrci odhalili až po skončení akce. Ukázalo se, že Alan Wake 2 vyjde pouze digitálně, a to i na konzolích.

Důvodů najdeme v oficiálním přehledu otázek a odpovědí několik. Vývojáři odkazují na fakt, že je dnes běžně možné zakoupit PS5 nebo Xbox Series S bez diskové mechaniky. Také nechtějí vydat krabičku, která vás bude stejně nutit stahovat dodatečná data, přestože v ní najdete herní disk. Nejpozoruhodnější je ale finanční důvod. Čistě digitální vydání má Remedy a vydavateli Epic Games Publishing umožnit prodej za nižší cenu.

Základní edice hry tak bude na konzolích k dostání za 59,99 eur, zatímco PC verze, jež bude dostupná jen přes Epic Games Store, vás dokonce vyjde na 49,99 eur (1324 Kč). Vypadá to tedy, že Epic hodlá konečně proměnit ve skutečnost tu dosud spíše absurdní pohádku o levnějších hrách, kterých jsme se prý díky finanční podpoře Epicu měli dočkat a kterými někteří hráči v minulosti omlouvali časovou exkluzivitu různých titulů pro Epic Games Launcher na PC.

Dosud bylo něco takového spíše výjimečné a určené pouze pro určité regiony. Stačí si vzpomenout na Metro Exodus od studia 4A Games a vydavatele Deep Silver, první opravdu výraznou časovou exkluzivitu pro launcher Epicu, která byla oproti tehdejšímu standardu v roce 2019 levnější jen na PC a jen v americkém regionu. Tentokrát je navíc Epic a jeho divize Epic Games Publishing plnohodnotným vydavatelem hry na všech platformách (i na konzolích). Neplatí jen nějakému jinému vydavateli za časovou exkluzivitu, takže si to zjevně může dovolit. A my tak máme konečně pocit, že se známá společnost začíná i v rámci vydavatelských záležitostí chovat trochu zodpovědně a prozákaznicky. I když ještě víc prozákaznický krok by byl, kdyby mohl Alan Wake 2 na PC vyjít aspoň na GOGu, když už kontroverzní šéf Epicu Tim Sweeney tak moc nesnáší Steam. Ale opět, tentokrát plní úlohu klasického vydavatele, bez něhož by nejspíš Alan Wake 2 vůbec nevznikl.

Novinka od Remedy každopádně vyjde i v Deluxe edici, která kromě základní hry obsahuje skin brokovnice Parliament a oblek Celebrity Suit pro Alana, Crimson Windbreaker a Lantern Charm pro Sagu Andersonovou a také Expansion Pass. Ten zajistí přístup nejen ke skinu Nordic pro brokovnici Sagy, ale hlavně ke dvěma placeným příběhovým expanzím, které vyjdou někdy po vydání samotného Alana Wakea 2 a které se jmenují Night Springs a Lake House. Bizarní televizní seriál, na jehož epizody jsme mohli koukat už při hraní originálního Alana Wakea z roku 2010, se tak podle všeho vrátí.

Expansion Pass bude každopádně nejspíš možné koupit i zvlášť, i když nevíme, za jakou cenu. Deluxe edice vás nicméně vyjde na 69,99 eur (1852 Kč) na PC a 79,99 eur na konzolích. Takže ano, lepší edice, která obsahuje i DLC, stojí na PC stejně jako standardní edice prakticky každé dnešní AAA hry. Přirozeně pak bez ohledu na zvolenou verzi a edici dojde na nějaký ten bonus za předobjednávku. Ten nabídne Ornate skin Alanova revolveru a balíček Survival Resources Pack pro Sagu.

Dobrou zprávou je, že kromě placených expanzí Night Springs a Lake House počítají v Remedy i se zatím nespecifikovaným bezplatným dodatečným obsahem. Špatnou zprávou zase je, že i když je původní Alan Wake i spin-off Alan Wake's American Nightmare na PC k dostání s oficiálními českými titulky (v remasteru Alan Wake Remastered z roku 2021 jsou také, jen se musí ručně aktivovat přes config), druhý díl oficiální českou lokalizaci nenabídne.

Pokud jde o příběh, hratelnost a další věci, tvůrci mám slíbili, že v dalších týdnech toho odhalí víc, i když na řadu věcí si budeme muset přijít sami během hraní. V každém případě bylo potvrzeno, že Temné místo, v němž budeme hrát za samotného Alana Wakea, nabídne jakousi zvrácenou, temnou verzi nočního New Yorku, která vychází z toho, co Wake při snaze uniknout píše. Druhou hratelnou postavu, agentku FBI Sagu Anderson, pak hraje Melanie Liburd.

Remedy je finské studio, a tak nepřekvapí, že zchátralé městečko Watery, jež se nachází nedaleko Bright Falls a jezera Caulron, založili finští imigranti ve snaze proniknout do dřevařského a rybářského průmyslu. A jelikož Remedy Connected Universe se musí dál posilovat, máme tu i jednu zajímavost z oficiálního webu. Na něm se dočteme, že jezero Caulron před lety zahradila obskurní vládní agentura.

S ohledem na přítomnost Alana Wakea v DLC AWE pro Control a zaměření samotného Control na vládní organizaci FBC (Federal Bureau of Control), která se zabývá šetřením nadpřirozených jevů a objektů, můžete tudíž třikrát hádat, o jakou agenturu se asi jedná. Zvlášť když nepřímou zmínku o FBC najdeme už v komiksech, které doprovázely první díl Alana Wakea. Tvůrci však zdůrazňují, že abyste si Alana Wakea 2 mohli plně užít, nemusíte mít za sebou první díl, American Nightmare, remaster, Control ani jeho DLC AWE. Na fanoušky a veterány ale zcela očividně čeká nejedno pomrknutí.

Alan Wake 2 vyjde 17. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně.