Ačkoliv nemá evropský vydavatel 3D Realms s výjimkou jména nic společného s původní značkou 3D Realms americké společnosti Apogee, kterou si dodnes spojujeme nejen se sérií Duke Nukem, rozhodně se činí. Každý rok to dokazuje akce nazvaná Realms Deep, která pokaždé trvá několik hodin a pokaždé je nacpaná k prasknutí všemožnými primárně retro záležitostmi. Letošní ročník na tom nebyl jinak, jak dokazuje záznam z celé akce, který najdete o něco níže.

Tentokrát se ale během Realms Deep opravdu činili i samotní 3D Realms, protože vydavatel přišel hned s několika novinkami, na něž mnozí příznivci retro hraní čekají už velmi dlouho. Ani zdaleka nedošlo jen na vydání demoverze střílečky Phantom Fury a odhalení překvapivě brzkého data vydání expanze Aftershock pro Ion Fury, čemuž jsme věnovali samostatnou novinku. Už totiž víme, že střílečka Wrath: Aeon of Ruin, kterou pohání modifikovaná verze enginu prvního dílu série Quake, nezůstane navždy v Early Accessu, i když to tak dosud vypadalo. Světe div se, Wrath vážně opustí předběžný přístup, a to 27. února/februára 2024. Alespoň to tvrdí tvůrci z týmu KillPixel.

Early Access hodlají opustit také tvůrci RPG Graven ze studia Slipgate Ironworks. Graven dokonce předběhne Wrath, protože jeho finální verze má dorazit 23. ledna/januára 2024. Máme tu ale i jeden vstup do Early Accessu, a to zásluhou o poznání moderněji vypadající střílečky Ripout. Ta vyjde v předběžném přístupu 24. října/októbra 2023.

Pokud máte raději remastery a dodnes s láskou vzpomínáte na střílečku Kingpin: Life of Crime z roku 1999, měli byste si v kalendářích zakroužkovat datum 5. prosince/decembra 2023. Ten den totiž po dlouhém a náročném vývoji vyjde vylepšená verze s názvem Kingpin Reloaded. 16. listopadu/novembra 2023 si zase přijdou na své příznivci hororů, a to zásluhou projektu The Kindeman Remedy.

Pochopitelně ale došlo také na odhalení zcela nových her. Studio Point N' Sheep ve spolupráci s 3D Realms připravuje retro akční adventuru Bloodless se samurajskou tematikou, která se má pochlubit zejména velmi svižnými souboji. Velkou pozornost pak na sebe strhla zajímavá střílečka Twister Tower, která chvílemi dost připomíná první Bioshock. Ani v jednom případě však zatím neznáme ani přibližný termín vydání.

To ale ještě není všechno. Během Realms Deep 2023 se nám připomněl také retro immersive sim Core Decay nebo Combustion alias zvířecí Metal Gear Solid. A pokud vlastníte skvělou retro střílečku Cultic, můžete si už nyní stáhnout novou úroveň, která představuje určitou ochutnávku toho, co Jasozz Games se hrou plánuje do budoucna. Vyloženou třešničkou na dortu pak byl výstup legendárního muzikanta Franka Klepackiho, jehož můžete znát třeba díky sérii Command & Conquer. Klepacki odhalil, že je jedním z hudebních skladatelů, kteří pracují na chystané real-time strategii Tempest Rising.

Videa ke všem zmíněným novinkám najdete opět níže. Upozorňujeme však, že často existuje poměrně nejasná - nebo dokonce žádná - odpověď na otázku platforem, na které má ten či onen titul vyjít. V každém případě lze ale počítat minimálně s vydáním na PC prostřednictvím Steamu.

BLOODLESS

TWISTED TOWER

WRATH: AEON OF RUIN

CORE DECAY

CULTIC: INTERLUDE

TEMPEST RISING

RIPOUT

THE KINDEMAN REMEDY

KINGPIN RELOADED

COMBUSTION

GRAVEN