Příznivcům klasického Build enginu, jenž v minulosti poháněl klasiky jako Duke Nukem 3D, Blood nebo Shadow Warrior, nejspíš není třeba představovat povedenou retro střílečku Ion Fury z roku 2019. Její tvůrci ze studia Voidpoint společně s vydavatelem 3D Realms (jenž mimochodem nemá kromě názvu nic společného s původní značkou 3D Realms, kterou využívala společnost Apogee) totiž vsadili právě na engine, který je stejně kultovní jako hry, jenž pohání. Možná je ale třeba připomenout, že se Ion Fury má dočkat placené expanze Aftershock.

Projekt Ion Fury: Aftershock byl totiž oznámen už v roce 2020 a vyjít měl v létě 2021. Poté byl ale odložen na neurčito, ale nyní můžeme konečně s jistotou potvrdit, že se hlavní hrdinka Shelly Harrison - která se měla kdysi dávno, ještě když značka 3D Realms patřila Apogee, doplňovat se samotným Dukem Nukemem - vrátí. Dokonce už víme, kdy se vrátí. A bude to brzy.

Po skončení včerejší akce Realms Deep 2023 bylo odhaleno, že Ion Fury: Aftershock vyjde 2. října/októbra 2023. Tedy už zítra. Oznámení doprovází nový trailer a možnost předobjednávky krabicové verze ve starém dobrém „Big Box“ podání, přičemž v rámci PC bude Aftershock s jistotou dostupný na Steamu. Už nějakou dobu má ale DLC svou produktovou stránku i na GOG.com, tak uvidíme, jestli na ni náhodou tvůrci po dvou letech nezapomněli. Snad dojde také na konzolové verze, ale o nich dosud vývojáři moc nehovořili.

My bychom ale neměli zapomínat na to, že Ion Fury: Aftershock není jediným chystaným herním dobrodružstvím Shelly Harrison. Před rokem došlo na odhalení plnohodnotného pokračování s názvem Phantom Fury. To už sice nevyužívá engine Build, ale slibuje dosud nevídanou míru interaktivity s herním prostředím nebo propojení se světem střílečky SiN.

Pokud si chcete Phantom Fury od studia Slipgate Ironworks zahrát, už teď k tomu máte možnost. Ještě v průběhu Realms Deep 2023 došlo na vydání demoverze, kterou je možné stáhnout na Steamu. Plná verze pak má dorazit snad ještě letos, a to nejen na PC, ale i na PlayStation 5, Xbox Series X|S a Nintendo Switch.