Nový rok teprve začal a už nám přináší zajímavé hity. Jsou to sotva dva týdny, co herním světem zamávala vycházející hvězda jménem Palworld a už tu máme další pecku. Jestliže vás bavil Valheim nebo například Skyrim, mělo by to samé platit o Enshrouded, přestože se váš zážitek bude od zmíněných titulů lišit například tím, že má více pohádkovou či fantaskní stylizaci.

Enshrouded nás jednoduše pohltil, a protože se jedná o dost velkého žrouta času, řekli jsme si, že byste měli vědět pár věcí, než se do tohoto světa ponoříte. My bychom jejich znalost předtím určitě ocenili.

ČTĚTE!

Lore pages, tedy stránky s částmi příběhu, nejsou dobré jen na pochopení děje a zasazení, ale často poukazují na přítomnost nějakého pokladu schovaného poblíž v okolí anebo vedlejších úkolů. I když si ale říkáte, že pozorné čtení není nic pro vás, stejně doporučujeme na jednotlivé zápisky klikat. Samotné zobrazení totiž přináší body zkušeností za každou stránku, kterou objevíte. A věřte nám, ty se vám budou určitě hodit, ale o tom ještě později!

ZABÍJEJTE VŠE, CO SE HÝBE! 

Explorace herního světa je nádherná věc a často tak můžete narazit na krásná či roztomilá stvoření, která jsou ovšem skvělým zdrojem surovin. Maso, kůže, kosti, to vše budete zkrátka potřebovat a je tak lepší si udělat dopředu zásoby, abyste pak při vytváření brnění nebo létajícího obleku nemuseli znovu hledat místa, kde se zvířata s potřebným materiálem objevují. Takže se vůbec neostýchejte křečkovat.

OBJEVUJTE FLAME SHRINES!

Tyhle malé kulaté svatyně budou vaším nejlepším společníkem během nebezpečných výprav do oblastí nejen infikovaných ničivou mlhou. Právě ta je zde jedním z hlavních nebezpečí, které pohltilo téměř celý herní svět. Pobyt v místech zahalených mlhou je možný pouze po omezenou dobu. Pokud se zdržíte déle, zemřete. Naštěstí jsou po mapě rozmístěny záchytné body v podobě zmíněných svatyní. K jejich aktivaci se stačí jen přiblížit a poté vzplanou. Pokud následně umřete, oživíte se právě u naposledy navštíveného posvátného plamínku. Plamenné svatyně také resetují časový limit, který omezuje pobyt ve smrtelné mlze. Vždy, když se k nim přiblížíte, se jakoby nadechnete čerstvého vzduchu a můžete dál bezstarostně prohledávat okolí.

ROZBIJTE COKOLIV, NA CO NARAZÍTE!

Klidně třeba i knihovnu. Není ale nutné omezovat se pouze na nábytek, rozbít lze i vázy, kovové sudy nebo třeba hroby. Jo, přesně tak. Jakmile se Wrii stala vykradačkou hrobů, našla si pěkný stylový kostýmek. Šílená destrukce sekerou či výbuch červených sudů vám často pomůže nejen snadno zabít nepřítele, ale například objevit tajný vchod k pokladu

TOHLE SI ROZHODNĚ VYROBTE!

Bezpochyby myslím Glider, tedy létající oblek, a Grappling Hook, v češtině známý jako kotvička. Oba nástroje vám cestu nejenom velmi usnadní, ale hlavně otevřou cesty nové. Namísto toho, abyste zdlouhavě probíhaly údolí plné nebezpečné mlhy, jednoduše se zhoupnete přes napůl zničený most a na to údolí se ani nepodíváte. Navíc se bez této kotvy jen stěží dostanete skrze různé hádanky, které obsahují Ancient Spires. To jsou starobylé věže, jež po zdolání a zapálení ohně na vrcholu můžete využívat pro rychlé cestování. Také z nich můžete skákat a následně plachtit. V případě, že vám všechny věže na mapě nestačí, vždy lze dostavět vlastní vznášející se plošiny, které rozmístíte strategicky po mapě, abyste mohli létat jak poletucha z jednoho konce mapy na druhý!

NASTUDUJTE SI ROZVRŽENÍ KLÁVES!

Určitě znáte tu situaci, kdy se vracíte z výpravy a ve vašem batohu panuje chaos. Vývojáři z Keen Games na to mysleli a v Enshrouded jdou na to trochu jinak. Po otevření truhly stačí zmáčknout tlačítko G a následně se vše automaticky roztřídí. Rychlé, snadné a efektivní. Velmi užitečnou mi byla také klávesa Q, díky které jsem mohl snadno přepnout na luk a opakovaným stisknutím zpátky na vybavený předmět. Zapomenout také nemohu na kombinaci CTRL + Z, díky které lze v režimu stavby vracet jednotlivé kroky zpět. Což se hodilo v případě, kdy jsem nebyl spokojený se svou úpravou terénu.

JEZTE PRAVIDELNĚ!

Zařídit si v Enshrouded pořádné jídlo není vyloženě těžký úkol. K přežití ho sice nepotřebujete, protože na rozdíl od jiných survivalů zde nemusíte pravidelně jíst, ale v jednu chvílí díky němu můžete mít aktivní až 3 buffy najednou, takže rozhodně není dobrý nápad ho opomíjet! Například úplně obyčejné bobule, které najdete náhodně na keřících, vám přidají regeneraci zdraví na 30 sekund, takže díky nim výrazně ušetříte na obvazech. Jednoduché na získání je také grilované maso, ideálně vlčí. Až nějakého toho chlupáče ulovíte, stačí sednout k ohni a opéct si vlčí maso. Po jeho snědení budete mít na 20 minut zvýšenou odolnost o celé 2 body. A nezapomeňme na vodu! Tu najdete velmi jednoduše v každé studni a vylepší vám výdrž i dobíjení staminy na celých 10 minut.

NEPODCEŇUJTE SKILLY!

Dosažením potřebné výše zkušeností se otevírají body vylepšení, pomocí kterých se lze skrze dovednostní stromy vydat cestou kouzelníka, válečníka, ale pokud bych přece jen měl komukoliv něco doporučit, alespoň načněte větev atleta. I atlet začátečník může mít zpřístupněný dvojskok. Ten, jak by se dalo čekat, usnadňuje pohyb a pomocí něj lze mnohem snáz vyběhnout různé překážky nebo se dostat na obtížně přístupná místa. Na rovinu, jak jsem jednou tento způsob pohybu ozkoušel, už bych se bez něj hýbat nechtěl! 

 ODPOČÍVEJTE!

Spaní v posteli je sice příjemná věc, nicméně důležitý je odpočinek u ohně. Ten totiž přináší bonusy jako je vyšší výdrž a její rychlejší dobíjení. Doba trvání efektu se zvyšuje s komfortem, takže nepodceňujte ani vybavení vašeho domova. Když svůj meditační prostor ozdobíte předměty zvyšující komfort, je možné získat efekt odpočinku na víc než půl hodiny!

 NENECHÁVEJTE KRUMPÁČ DOMA!

Krumpáč v tomto titulu neslouží pouze k těžbě, jak byste asi čekali, ale i k úpravě terénu, díky čemuž snadno vytvoříte cestu klidně i skrze celou skálu. Často to může působit, že žádná cesta před vámi není, to ale neznamená, že si ji nemůžete vytvořit sami!

PEČUJTE O SVOU VÝBAVU!

Občas se k vám do inventáře dostane opravdu krásný předmět. Abyste se nedostali do nechtěné situace, kdy nemůžete použít něco užitečného, protože to máte rozbité, rozhodně nepodceňujte údržbu předmětů. O nic sice přijít nemůžete, ale mohli byste ohrozit život vaší skupiny. Oprava přitom není nijak složitá, stačí dojít k pracovnímu stolu a předměty se opraví automaticky.

NEPOUŽÍVEJTE STAVEBNÍ KLADIVO! 

Stavební kladivo sice umožňuje úpravu terénu, díky čemuž lze postavit prakticky kdekoliv cokoliv. Mnohem účinnější je ale motyčka. Farmaření je skvělá věc, ale úprava terénu motyčkou nestojí vůbec žádný materiál. Podceňovat a brát ji jen jako nástroj pro okopávání jahůdek by byla vážně škoda! 

SEŠROTUJTE CO MŮŽETE!

V průběhu hraní jsme nasbírali spoustu zbraní, které jsme následně už nepotřebovali. Ale místo toho, abychom zbytečně zaplňovali naše truhly, tak jsme raději začali všechny staré zbraně šrotovat na runy. Získané runy lze využít u kováře pro vylepšení vašich stávajících zbraní a že je takové vylepšení panečku znát!

Evidentně jsme vyčerpali maximum našich možností a my doufáme, že vám tyto tipy přijdou vhod. Vlastně nám klidně sdělte, jestli vás napadá něco, co by mohlo pomoci nejen nám, ale i ostatním, kteří se ke hře teprve dostanou.

Enshrouded je v rámci předběžného přístupu skutečně na začátku a dost možná se změní k nepoznání. A co platí teď nemusí nutně platit za měsíc. Přesto se však zkoumání tohoto fantasy světa vyplatí. Uvidíme, co se ze hry nakonec vyklube, ale už teď se nemůžeme dočkat, s čím přijde příště.