Abychom parafrázovali nechvalně proslulou scénu z filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera - somehow Scar returned. Ve věci osudu žoldáka Jizvy, protagonisty prequelu S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky z roku 2008, dlouhé roky nebylo jasno. Závěr Clear Sky je dost krvavý a Jizva se neobjevuje ani v prvním díle série, tedy ve hře S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, ani ve volném pokračování s názvem S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat. Dalo se tedy předpokládat, že nepřežil, i když potvrzení jsme se nikdy nedočkali. Někteří fanoušci věřili, že rozšířil řady nepřátelské frakce Monolit, jenomže nakonec je všechno jinak.

Nový trailer lákající na očekávanou střílečku S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, který si odbyl premiéru na Gamescomu a na YouTube kanále serveru IGN, se soustředí právě na Jizvu. Ostřílený žoldák je tedy nakonec živý a zdravý a vypadá to, že to má v hlavě docela v pořádku. Alespoň na poměry obyvatel Zóny. Ačkoliv je dost nezvyk vidět dříve němou postavu, jak je najednou takhle čilá a upovídaná.

Trailer zároveň prozrazuje, že Skif, hlavní hrdina druhého dílu, narazil na anomálii i mimo Zónu, takže se zdá, že tu máme další dílek skládačky jménem „hlavní příběhová linie“. Zaujmout může také letmý pohled na chodbu plnou mrtvol a obrazovek, jenž naznačuje, že se nám nejspíš při hraní Stalkera 2 dostane dost živé připomínky velkého finále Clear Sky.

Jelikož nedávno vydané záběry z hraní potvrdily, že z mrtvých vstala i frakce Jasná obloha, která Jizvu na samém začátku Clear Sky zachrání, vypadá to, že vývojáři z GSC Game World sází na nemalé množství dobře známých prvků. To potvrzuje i nově zveřejněný screenshot ukazující bývalou základnu Jasné oblohy v bažinách. Na základně se očividně těch zhruba 10 let, které dělí Call of Pripyat a Heart of Chornobyl, slušně podepsalo.

Každopádně se znovu nabízí otázka, jestli se může vrátit i Strelok/Střelec, legendární stalker důležitý pro příběh všech tří dosud vydaných her ze série S.T.A.L.K.E.R., nebo alespoň major Degtyarev, protagonista Call of Pripyat. Opět ale máme takový pocit, že na odpověď na tuto otázku si ještě budeme muset nějakou dobu počkat.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde 20. listopadu/novembra 2024 ve verzi pro PC (Steam, GOG.com, Epic Games Store) a Xbox Series X|S a už ode dne vydání bude k dispozici s českými titulky a v nabídce Game Passu. Verze pro PlayStation 5 může vyjít později, dosud ale nebyla oznámena.