Exoprimal na první pohled vypadá jako typická šílená hra, která je mířená hlavně na východní trh. A ještě aby ne, když tu máme cestování napříč časem a paralelními vesmíry, exo obleky a doslova vlny dinosarů. Zdá se to doopravdy neuvěřitelné, ale uzavřená betaverze hry nás přesvědčila o tom, že má hra doopravdy co nabídnout. Jde o kombinaci PvE s PvP, kde se díky dobře zpracovaným hrdinům nebudete nudit. A do toho všeho můžete hrát i za dinosaury, což hru rozhodně osvěží.

Exoprimal bylo představeno minulý březen na State of Play jakožto online střílečka z pohledu z třetí osoby, která je silně založená na práci v týmu. Až v pěti lidech totiž čelíte nejen dinosarům, ale i druhému týmu. Pokaždé jsou ale střety trochu jiné, díky čemuž nejsou hry zas tak podobné, což jen prodlužuje herní dobu.

Deset hráčů je rozděleno do dvou týmů. Následně musíte splnit šest menších úkolů rozesetých po mapě. Betaverze obsahovala tři mapy s tím, že mnohdy se procházelo jinými částmi nebo v jiném pořadí. Vyzkoušeli jsme si tak centrum města, letiště nebo ruiny spojené se základnou. Za cíl máte většinou vystřílení určitého počtu dinosaurů. Jednou za čas velociraptory a pteranodony nahradí silnější triceratops, ankylosaurus nebo dokonce carnotaurus. Po úspěšném absolvování základních úkolů na vás čeká hlavní a závěrečný úkol, ve kterém můžete začít škodit i nepřátelskému týmu, případně jít do přímého střetu. Závěrečná část je navíc náhodná. Buďto jde o zabírání území, kde vám můžou škodit i samotní dinosauři, sběr dat nebo ochranu dat. Poslední zmíněná činnost je typický payload z Overwatche nebo z Team Fortress 2 s tím, že ho můžete i zničit druhému týmu. Pokud zároveň znatelně zaostáváte za druhým týmem, tak vám hra nabídne možnost zkrotit svého vlastního silnějšího dinosaura. Jste teleportováni k nepříteli a můžete způsobit doopravdy velké poškození, které mi nejednou zachránilo krk.

Hra obsahuje i příběh, který je vyprávěn skrze ukázky. Ty se zpřístupňují odehráním určitého počtu zápasů nebo skrze sběr dat. Čím více a lépe hrajete, tím větší je šance na získání dat a vzpomínek, které následně propojujete v jakési myšlenkové mapě. Snažíte se totiž uprchnout z nadvlády mocné umělé inteligence Leviathan, která bere piloty exo obleků napříč časem a vesmíry a hází je do minulosti, konkrétněji tedy do roku 2040, kdy došlo ke světové krizi. Vlastně to vše dělá jen z toho důvodu, že vás radši nechá mezi sebou pozabíjet, aby získala potřebná data, pomocí kterých chce zachránit svět. Zkrátka téma, které je teď až nebezpečně moc aktuální. Uvidíme, jak moc bude příběh zajímavý ve finální hře, ale momentálně má slušně nakročeno.

To nejhlavnější jsou ale samotní hrdinové, respektive exo obleky. Základní hra jich nabídne deset, a to ve třech třídách – Assault, Tank a Support. My jsme si jich mohli vyzkoušet hned sedm. A upřímně každý nabízel něco unikátního a zároveň doplňoval schopnostmi tým. Například jeden Support dokázal léčit stejnými střelami, jakými dával poškození. Dokázal zároveň levitovat, ale byl pomalejší a špatně zvládal léčení více hrdinů najednou. Druhý Support měl krom útoků jen elektrickou hůl, kterou spíše zpomaloval, než útočil, ale zároveň dokázal plošně léčit. Každý hrdina se tak hodí v jiný moment. Jeden Tank na sebe naláká nepřátele a zničí je mocnými útoky zblízka, druhý zase má mohutný kulomet a raketomet. Já si upřímně nenašel favorita. Nejraději jsem během hry střídal samotné obleky podle situace. Což nejen, že jde, ale zároveň nepřijdete o procenta nabití ultimátní schopnosti jako v jiných titulech.

Levelováním získáváte perky, drobné kosmetické odměny, herní měnu a válečné truhly. Jde o loot boxy s tím, že jinak než levelováním je nemůže získat. Herní měna slouží k vylepšování perků a nákupu kosmetických odměn. Ty lze získat i v Battle Passu, který bude při vydání možné koupit. Takže ano, i tahle hra za 60 eur bude mít Battle Pass. Alespoň jde jen o kosmetické odměny.

Exoprimal zatím působí jako zábavná střílečka, která si na nic nehraje. Ví, že je šílená. Sází primárně na propracovanou akci a střelbu. Betaverze byla i velmi dobře optimalizovaná, kdy s Nvidia GeForce 2080 běžela na maximální nastavení detailů při stabilních 120 fps. Což je v poslední době tak trochu zázrak.

Exoprimal vychází 14. 7. na PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S a PC.  Hra bude v Game Passu.