Společnost Team17 se po masivní kritice vzdává plánů na NFT, a to pouhý den poté, co oznámila spolupráci s Reality Gaming Group a oznámila sérii NFT na motivy série Worms. Mělo jít o MetaWorms s nabídkou velmi limitovaných uměleckých děl založených na 26leté historii značky Worms.

Kritika na adresu Team17 byla nejen od hráčů a fanoušků populárních červíků, ale také ze strany vývojářů, kteří s tímto vydavatelem spolupracují. Některá studia hrozila, že už nebudou s Team17 spolupracovat.

Team17 není první společností, která změnila názor. Zmínit můžeme GSC Game World s jejich post-apokalyptickou akcí Stalker 2, jež měla využívat NFT.

CO SE VLASTNĚ STALO U TEAM17

S rostoucím zájmem veřejnosti o technologii NFT roste i její nechvalná pověst. Celé to navíc zhoršují lidé, kteří naopak v NFT vidí příležitost, jak si snadno přivydělat.

Vedení společnosti Team17 spustilo projekt Meta Worms i navzdory vyslovenému nesouhlasu velkého počtu zaměstnanců. Tím si zadělalo na pěknou ostudu.

Zaměstnanci Team17 a studia, která pod něj spadají, tvrdí, že o této akci netušili. Hráči i zaměstnanci se bouřili. A aby toho nebylo málo, tak i studia, jejichž tituly byly vydány prostřednictvím Team17, dávaly najevo jasný a bolestný nesouhlas s NFT.

Přečtěte si také: Worms jako NFT, podvod s NFT v Minecraftu a podle Ubisoftu hráči nechápou NFT

Studio Ghost Town Games, autoři kuchtického titulu Overcooked, na Twitteru prohlásilo, že NFT nepodporují z důvodu jejich vysokých enviromentálních a sociálních nákladů a ani v budoucnu NFT v jejich nynějších i nadcházejících titulech neuvidíme.

Indie studio Aggro Crab bylo ještě ostřejší. Ve svém prohlášení napsalo: „Věříme, že NFT nemohou být šetrné k životnímu prostředí anebo jakkoliv užitečné a ve výsledku se jedná jen o způsob, jak si nepoctivým způsobem přivydělat. Prosíme, neobtěžujte zaměstnance Team17 a vývojáře, neboť toto rozhodnutí nikdo nečekal a pravděpodobně přišlo ze shora. Netřeba říkat, že už nadále nebudeme s Team17 při práci na dalších titulech spolupracovat a vyzýváme ostatní indie studia, aby učinila to samé, dokud toto rozhodnutí nebude odvoláno.“

Reakce na Worms NFT byla rychlá a extrémně negativní. A to i přesto, že společnost Team17 upřesnila, že NFT předměty se nebudou nějak projevovat ve hře a jedná se pouze o rozšíření jejich fyzických sběratelských předmětů. Značku Worms chtěla licencovat třetí straně, aby partner mohl tato digitální sběratelská díla produkovat. V Team17 neměli v plánu zavádět NFT do svých titulů, ani nutit partnerská studia k využití NFT.